Кипър навлиза в годината на най-важните реформи

Централна банка на Кипър

Кипър навлиза в третата, решаваща година за изпълнение на споразумението си с тройката международни кредитори за антикризисната програма. 2015-та ще бъде годината на най-важните реформи в страната.

Най-важните реформи, заложени в меморандума с тройката международни кредитори, трябва да бъдат осъществени в Кипър през започващата нова година.

Цел и приоритет на правителството е 2015-та да се превърне в годината на икономическото възстановяване и реформа на държавата, подчерта в изявление правителственият говорител Никос Христодулидис.

Правителството на президента Никос Анастасиадис се изправя пред решаването на ключови проблеми, от които зависи дали Кипър ще излезе от дълбоката криза, в която изпадна в началото на 2013 година или ще влезе в спиралата на рецесията. Основните предизвикателства са свързани с приватизацията, новата правна рамка за несъстоятелността, необслужваните банкови кредити, здравната реформа, промените в държавната администрация.

В началото на 2015 година Кипър трябва да приеме новото законодателство за приватизация на държавния телеком, пристанищната администрация и електроснабдителната компания. Очаква се сериозна реакция от опозицията и синдикатите за запазване на работните места в трите организации. Според договореното в споразумението с тройката сделката за държавния телеком СИТА трябва да бъде одобрена преди края на следващата година.

През новата година ще се почувства и първият значим отрицателен социален ефект от практическото приложение на новото законодателство за разпродажба на имущество на банковите длъжници и за обявяване на несъстоятелност.

До средата на 2015 година трябва да влезе в действие първата фаза от т. нар. Общ здравен план, с който в Кипър се въвежда здравното осигуряване. Проектозаконите за здравната реформа все още са на етап обществен дебат. 

Сондажите за газ и стратегическите енергийни решения, които правителството на Кипър трябва да вземе, са също сред главните предизвикателства в икономиката. Решаването на Кипърския въпрос за повторното обединяване на страната остава главният политически въпрос и на новата година.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53