Кипър продължава активно енергийната си програма

Снимка: Бранислава Бобанац

Кипър предупреди Турция, че ако отново влезе в изключителната му икономическа зона, няма да има шансове за възобновяване на мирните преговори, които се водят с посредничеството на ООН. След като се изтегли от зоната на Кипър, турският сеизмологичен кораб “Барбарос Хайредин паша” бе закотвен в пристанището на Фамагуста, но е възможно да бъде изпратен на нова мисия югозападно от острова.

Сондажната платформа на италиано-южнокорейския консорциум ЕНИ-КОГАС се придвижи успешно и зае мястото си в новия участък за газови сондажи “Аматуса” в блок 9 на изключителната икономическа зона на Кипър. Участъкът “Аматуса” се намира в близост до находището “Афродита” – първото и единственото засега, където бяха установени запаси от природен газ, в размер на около 140 млрд. кубически метра. Затова се очаква новите проучвания да бъдат по-успешни, особено след като предишните сондажи на същия консорциум в участъка “Онасагорас” завършиха в навечерието на Коледа без да бъдат открити достатъчни за експлоатация залежи на синьо гориво. 

В новогодишното си обръщение президентът Никос Анастасиадис подчерта, че кипърските гърци са готови за възобновяване на диалога, ако и когато каквито и да било действия, които поставят под въпрос суверенните права на Република Кипър или представляват пряка или косвена заплаха за нея, бъдат прекратени.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53