Очаква се поредна сушава година за Кипър

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кипър навлиза в поредната си сушава година. 2015-та започва с два пъти по-малко водни запаси в язовирите в сравнение с началото на 2014-та, която бе обявена за най-сушавата година за последното десетилетие. Компенсации в размер на 16 млн. евро бяха изпратени на засегнатите земеделски производители.

Кипър посрещна новата година само с 27% запълнен капацитет на язовирите си в сравнение с 54% в началото на миналата година. С още по-малко запаси разполагат язовирите в системата на Южния водопрод, който е най-важната водна инфраструктура, захранваща четири от петте области в страната, включително столицата Никозия. Те са пълни само до 16% от капацитета си, което е една трета от миналогодишния обем.

Втората половина на декември донесе на острова проливни дъждове и бури, но въпреки тях регистрираното месечно количество валежи бе под 70% от обичайното за този месец. При това специалистите отбелязаха, че те са паднали на “най-неподходящите места” - в крайбрежните градове, някои от равнините, но положението в планините е незадоволително. Първите дни на новата година обаче покриха с дебел сняг централната планина на острова Тродос. 

През март, в края на дъждовния сезон, ще бъде взето най-важното решение за разпределението на водата в язовирите – каква част от нея ще се предостави за напояване в селското стопанство. Ако през първите три месеца на годината няма достатъчно валежи, не е изключено въвеждането на ограничения за поливните площи. Според експертите проблеми с покриването на нуждите от питейна вода няма да има, тъй като тя ще бъде осигурена от инсталациите за обезсоляване на морската вода, които ще работят с пълния си капацитет.

Нанесените вреди на кипърските земеделски производители през 2014 г. заради рекордната суша бяха оценени на 16 млн. евро и тази сума им бе изплатена като обезщетение. Най-силно потърпевши бяха зърнопроизводителите, които получиха компенсации в размер на 12 млн. евро. Около 4 млн. евро са загубили собствениците на лозови масиви и производителите на картофи.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53