Кипър отбелязва успешна година за археологията на острова

Снимката е от древния град-царство Курион
Снимка: Бранислава Бобанац

Римско светилище на морските нимфи, праисторическа фурна-барбекю, византийски манастирски комплекс са само част от археологическите разкрития в Кипър през 2014 г. Изминалата година бе определена като много успешна за историческите проучвания на острова. Археологическите експедиции ще продължат работата си и през 2015 г.

Сред най-успешните археологически мисии е тази в района на британската военновъздушна база "Акротири", където се проучва манастирски комплекс от 7-ми век. През изминалата година бяха разкопани основите на църква в южното му крило, а все още предстоят проучванията в източното и северното крило, където се очаква да бъде открита главната църква на целия комплекс. Според Департамента по античността на Кипър мястото на разкопките е около 3 пъти по-голямо от Уестминстърското абатство и може да се окаже една от най-значимите исторически находки за Кипър, уникален паметник не само за острова, но и за цялата византийска история и археология.

Римско светилище, посветено на водните нимфи, павиран римски път, древни магазини и сгради е приносът на австралийски археолози, работещи през 2014 г. на площадката на древния театър в античния град Неа Пафос, столица на Кипър в елинистическата и римската епохи. Мисията ще продължи разкопките през тази година.

Грънчарски предмети, фини керамични изделия, амфори, съдове за готвене, статуетки от теракота, монети и метални предмети, датирани от края на втория до средата на първия век преди новата ера, също бяха намерени при археологическо проучване в Неа Пафос.

В работата си близо до Пафос археологически екип от Единбург разкри праисторическа фурна – барбекю, използвано от местните ловци. Най-ранните артефакти на мястото са датирани от около 8000 г. пр.н.е. до 7000 г. пр.н.е.

Древна гробница, използвана и през римско време, бе открита в района на град Лимасол, по време на канализационни работи. В нея са намерени скелети на около 15 души, глинени и стъклени съдове, скъпоценни камъни, лични вещи на мъртвите. 

В края на 2014 г. завърши и петият сезон на проучвания в планината Тродос. Сред резултатите от него са голяма каменна конструкция, идентифициране на ранна каменна резба, многобройни каменни оръдия, както и голямо количество животински кости.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53