През следващите години пенсиите ще се увеличават с по-малко от 3%

Снимка: БГНЕС

Пенсиите ще се увеличават с под 3 на сто през следващите години, става ясно от актуализираната средносрочна фискална програма, публикувана на сайта на финансовото министерство. В нея се посочва възможността за преместване на партидата за втора пенсия в НОИ или за запазването й в частен фонд, но все още липсва финансова обосновка на подобна реформа.

Максималният осигурителен праг ще се запази на 2 600 лева през 2016-а и 2017-а година, което автоматично означава, че и максималната пенсия ще бъде 910 лева. През следващите години ще се запази и златното швейцарско правило за индексация на пенсиите.

От юли тази година вече е ясно, че ръстът ще е с 1,9%, което при пенсия от 200 лева прави увеличение с 3,80 лева. През следващите две години увеличението на пенсиите от средата на годината ще бъде с 2,4 на сто през 2016-а и 2,8 на сто през 2017-а г., което означава, че същият пенсионер ще получава малко над 214 лева след последното увеличение.

Прогнозите за минималната заплата се запазват, като освен предстоящото второ увеличение за тази година до 380 лева, от 2016-а г. тя ще бъде 420 лева, а от януари на следващата година - 460 лева.

В новия вариант на средносрочната прогноза се отчитат рисковете от дефлация в еврозоната, както и ефектите от поевтиняването на петрола и по-високата цена на долара.

Тази година икономиката ни ще отбележи ръст под процент, а в края на 2017-а година той трябва да е 2,3 на сто. Тогава дефицитът трябва да е 2 % от брутния вътрешен продукт.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53