Патриарх Неофит и Бойко Борисов изразиха солидарността си с жертвите от Париж

Снимка: БГНЕС

Патриарх Неофит и премиерът Бойко Борисов осъдиха на среща всички прояви на тероризма и изразиха солидарността си с жертвите от нападенията в Париж и към френския народ.

Трудностите, пред които обществото ни беше изправено през изминалата година, върнаха мислите ни към вярата и желанието да се смирим. Убеден съм, че всеки извлече своите поуки в търсенето на най-верния път за развитието на държавата. Това е заявил министър-председателят Бойко Борисов на среща с Главата на Българската Православна Църква патриарх Неофит. 

На срещата премиерът и патриархът остро осъдиха всички прояви на тероризъм и изразиха солидарността си с жертвите от нападенията в Париж и към френския народ. 

Премиерът Борисов изрази  убедеността си,  че Българската православна  църква ще спомогне за поддържане на взаимното уважение между вероизповеданията. 

На срещата е било отбелязано, че има много теми и области, в които полето на действие на Църквата и на държавата се пресичат, и в които могат още по-активно да си сътрудничат.  След като са били отчетени добрите резултати от досегашното сътрудничество между БПЦ и изпълнителната власт, са били набелязани конкретни проекти, по които да продължи съвместната работа. 

Премиерът е  поел ангажимент държавата да търси средства за реставрацията на храм-паметника "Св.Александър Невски", както и за ремонт на сградата на  Богословския факултет. По време на срещата  са  били договорени и срещи на митрополити и представители на Българската Православна Църква с министри от кабинета.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53