Европейска совалка в Русия заради "Южен поток"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съдбата на проекта “Южен поток” и енергийното сътрудничество между Русия и ЕС ще обсъжда днес в Москва заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович, който е и комисар за енергийния съюз.

По време на своето първото официално посещение в Москва Марош Шефчович ще бъде приет от руския вицепремиер Аркадий Дворкович, от министъра на енергетиката Александър Новак и от  и шефа на "Газпром" Алексей Милер. В краткия анонс на руското енергийно министерство за предстоящите разговори се посочва само, че ще бъдат обсъдени перспективите на енергийния диалог с ЕС.

По думите на Шефчович той ще използва своето днешно посещение, за да изясни за пореден път позицията на Москва относно проекта „Южен поток”, особено след като стана ясно, че „Газпром” е изкупил дяловете на другите компании, с които възнамеряваше да строи подводната част на газопровода, но не е направил същото спрямо смесените дружества в отделните страни, през които трябваше да мине тръбата.

Очаква се Шефчович да обсъди в Москва и идеята на България на наша територия да бъде създаден възлов разпределителен газов център. Освен това еврокомисарят за енергийния съюз възнамерява да разговаря с руските си партньори и за това как се изпълняват ангажиментите за снабдяването на Украйна с газ през зимата, от което до голяма степен зависи сигурността на транзита към Европа, както и да обсъди основните параметри на доставките след месец март.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53