И синът на Христо Кулишев замесен в групата за поръчкови убийства

Снимка: БГНЕС

В разбитата вчера организирана престъпна група за поръчкови убийства, е участвал и синът бившия шеф на Агенция "Митници" Христо Кулишев - Максим Кулишев. По-рано стана известно, че за "мозък" на групата се спряга и името на доведената дъщеря на митничаря - Мила Георгиева. 24 часа след операцията от прокуратурата и МВР дадоха официална информация за дейността на групата. 

Синът на Мила Георгиева - Мартин се издирва. Смята се, че той също е ръководил групата заедно с майка си.

В групата са участвали още съпругът на Георгиева и биологичният й брат. В ареста в момента са осем от членове на групата, двама се издирват. Тя е действала от началото на 2012-а година. Занимавала се е с поръчкови убийства, но документи по делото има само за три опита за убийства в София и Слънчев бряг, занимавала се е още с наркотрафик, ДДС, контрабанда и палежи. 

Първият сигнал, след който и МВР започва да работи по тази група, е от юни 2014-а година след стрелба по криминално проявения Тихомир Дочев. До вчерашната операция се стига по спешност, след като до МВР достига достоверен сигнал, че част от групата е поръчала убийствата на друга част от нея заради обтегнати отношения. Това обясниха на пресконференция главният секретар на МВР и шефът на спецпрокуратурата.

Утре се очаква да бъде внесено искането за постоянния арест, вероятно на част от групата, макар че все още се изяснява дали всички да останат в ареста, или някои да бъдат с други мерки за неотклонение. 

На тази пресконференция потърсихме коментар от Светлозар Лазаров за последните тежки криминални престъпления, включително и от тази нощ. Вместо това той предложи статистика за това, че през 2012-а година при 136 убийства 74 са били разкрити, през 2013-а - от 105 убийства - 55 разкрити. Най-добра разкриваемост е имало през 2014-а година. Що се отнася до последните тежки убийства, там работата продължава. МВР ще дава информация само в присъствието на прокурори.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53