За нощ изчезна патината на две от фигурите на пл. "Батенберг" в Русе

Снимка: Ася Пенчева

Две от бронзовите женски фигури във фонтана на площад "Батенберг" в Русе осъмнаха без оригиналната си патина. Композицията, дело на скулптора акад. Любомир Далчев, е част от фонтан, създаден преди 50-те години на миналия век.

Районът пред музея в Русе се ремонтира по европейски проект на стойност 5,5 милиона лева. Никъде и никой обаче не е предвиждал да се пипат по какъвто и да е начин фигурите във фонтана. Фактът, че две от скулптурите осъмнаха без патината си и заблестяха в златисто, разбуни духовете в града.

Мая Кубратова – художник и преподавател в Националното училище по изкуствата, обясни:

Почиствайки отгоре, ти всъщност слизаш надолу, а естествената патина от години, която е станала, тя си е истинското, най-хубавото нещо, това не можеш да го постигнеш с толкова години станало, те и патинирани са донесени и времето ги е патинирало допълнително, как ще се направи туй нещо сега? За мене е необяснимо. Може би все пак трябваше да се консултират с един скулптор, не знам.

Своето мнение изрази и скулпторът Георги Радулов:

Всеки скулптор, когато му се излее статуята от бронз, първата работа е да я патинира, защото времето прави патина, обаче за да може да стане това така контролно, правим патината веднага, а сега не знам кой нагъл отиде да съсипе статуите.

Архитект Павел Дочев, който е проектант на ремонта, отговори  на колегите си така:

И нека никой да не претендира, че са паметници на културата. В цяла България след 40-а година няма обявен официално обявен паметник на културата, който да е създаден след 1940-а година.

В понеделник най-вероятно от общинската управа ще дадат обяснение по случая, който скандализира културната общественост на Русе.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53