ЕСПЧ ни даде 18 месеца да въведем мерки за защита на затворниците, които се оплакват от лоши условия

| обновено на 27.01.15 в 13:10
Снимка: БГНЕС
България получи срок от година и половина, за да въведе превантивни и компенсаторни мерки за защита на лишени от свобода, които се оплакват от лоши условия в затворите.

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург постанови поредното си пилотно решение по отношение на страната ни в рамките на решението си по делото "Нешков и други срещу България". Решението не е изненада, защото още през март правителството беше уведомено, че съдът е сезиран от петима затворници за условията в затворите. Събирането на няколко еднотипни жалби в едно дело обичайно са знак, че Съдът в Страсбург възнамерява да разгледа въпроса - дали по принцип българските затвори представляват системен проблем, и да оцени съществуващата национална защита при нарушени права на задържани и осъдени.

Анализът на жалбите, обединени в делото "Нешков срещу България", показва нарушаващи ЕСПЧ условия в затворите. Описани са килии от по 1 квадратен метър площ, затворници, спящи на легла на три етажа и без спално бельо. Неотоплени килии без тоалетни и с ужасяваща хигиена. Даден е пример със затвора в Бургас, където  в сградата с капацитет от 371 души са настанени 885 лишени от свобода.

В следващите 18 месеца страната ни трябва да подобри условията в затворите и арестите и да предприеме законодателни действия, за да осигури адекватна съдебна защитата на недоволните от условията в местата за лишаване от свобода.  С решението си Страсбург присъжда компенсации на трима български затворници  в размер общо близо 30 000 евро. Страната ни е задължена и да въвъден ефективен  правен механизъм, по който недоволните лишени от свобода да получават финансова компенсация

През май 2011-а година ЕСПЧ за първи път постави пилотни решения по отношение на България заради липсата на национален правен механизъм за обезщетяване на пострадали от бавното наказателно и гражданско правосъдие, в р. В резултата на което такъв беше създаден към Инспектората на ВСС, с което сериозно беше разтоварен ЕСПЧ.

Заместник-министърът на правосъдието Андрей Янкулов коментира решението на ЕСПЧ така:

Проблемите са трупани в продължение на години. Те няма да се решат за един-два месеца.

Още по темата чуйте в звуковия файл. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53