Русия прекратява участието си в ПАСЕ до края на годината

| обновено на 29.01.15 в 11:42
Русия реши да преустанови своята работа в  ПАСЕ минимум до края на тази година след като нейната делегация беше лишена от правото да гласува. Организацията прие промени за пълномощията на руската делегация, с които тя бе лишена от право на глас и участие в ръководните органи на Асамблеята до април. След изтичането на този срок ще се решава дали Русия изобщо да продължи да членува в тази организация.

За възможността Русия да напусне ПАСЕ заяви днес председателят на Държавната дума Сергей Наришкин:

След като руската делегация беше лишена от нейните основни правомощия и най-вече от правото на глас, по нататъшната й работа в тази организация губи всякакъв смисъл. Възможно е след година да бъде разгледан и въпросът да продължи ли Русия своето членство в ПАСЕ
, добави Наришкин.

Подобно е мнението и сред членовете на горната камара на руския парламент - Съвета на федерацията. Според председателя на комисията по конституционно законодателство Андрей Клишас Русия трябва да прекрати всякакво сътрудничество с тази по думите му „стремително губеща своя авторитет организация на европейските бюрократи”. Председателят на външнополитическата комисия в Руската държавна дума Алексей Пушков определи решението като "неадекватно". По думите му, то нанася много сериозен удар по общоевропейския междупарламентарен диалог.

Пресата тук припомня по този повод, че Русия е един от основните донори за ПАСЕ с годишна вноска от 28 милиона евро.


Организацията отправи призив за изтегляне на руските войски от територията на Украйна и за освобождаване на пилота от украинските ВВС Надя Савченко, пленена от сепаратистите в Източна Украйна и откарана в затвор в Русия. Савченко, която символично беше избрана за депутат в Украйна през октомври, официално е част от 12-членната делегация на страната си в ПАСЕ.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53