Цацаров: Прокуратурата е била достатъчно обективна по делото срещу Цветанов

В кратки срокове ще бъде внесен обвинителният акт за пране на пари срещу Христо Бисеров

Сотир Цацаров
Снимка: БГНЕС


Главният прокурор Сотир Цацаров препрати въпросите за оправдателната присъда на Цветан Цветанов към бившия вътрешен министър Цветлин Йовчев и депутатите от предишното Народно събрание. Вчера държавното обвинение поиска от съда да оправдае всички подсъдими за т.нар. "нерегламентирано подслушване в МВР" заради промени в Закона за МВР и Наказателния кодекс от миналия юни. Според тях по повдигнатите им обвинения отговорност може да се търси само във военно време:

Наказателният процес е поредица от действия, които са разписани в Наказателно-процесуалния кодекс. Финалните становища или искания на страните се изразяват на фаза съдебни прения. На фаза съдебни прения прокуратурата е била достатъчно обективна, за да изложи ситуацията такава, каквато е. Ние спазваме закона, независимо дали касае бившия министър Цветанов, или който и да е друг. Към настоящия момент действа по-благоприятен наказателен закон. Моето становище е, че двамата колеги от Софийска градска прокуратура не са могли да направят нищо друго, освен да спазят закона.

Сотир Цацаров каза още, че в кратки срокове в съда ще бъде внесен обвинителният акт за пране на пари срещу бившия заместник-председател на 42-рото Народно събрание Христо Бисеров.
 
Обвинител номер 1 обяви, че следващата седмица ще предложи на премиера проект за създаване на специализирана структура за разследване на корупцията по високите етажи на властта. В коментар за доклада на Европейската комисия, Сотир Цацаров каза:

Предричаше се унищожителен доклад, апокалипсис. Някой предричаше, че ще бъдат възстановени шестмесечните доклади. Някак си тези хора в момента дори не могат да се зарадват на това, че има казани една или две позитивни думи или да седнат да прочетат препоръките в доклада нормално, за да си кажат - дайте да свършим това и това. Сега тези хора използват термините за доклада - мек и обран. Съветвам ги да оставят и мекотата, и обраността на доклада. Съветвам ги два пъти да прочетат препоръките и да разберат, че те касаят всички ни. Аз не бягам от своята отговорност. Не хвърлям камъните в друга градина. Знам много добре колко са те и колко от тях са мухлясали в моята собствена градина. Ама не са само в моята.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53