Бедствено положение и в Тополовград

| обновено на 02.02.15 в 10:02
р. Тунджа
Снимка: БГНЕС

В община Тополовград от снощи е обявено бедствено положение. Снощи водите на река Тунджа са излезли от коритото ѝ и са залели дворове и долните етажи на къщи. През нощта река Синаповска е засегнала мост до село Устрем. Също засегнати в община Тополовград са селата Синапово, Чукарево и Княжево. 

След падналите валежи от близо 60 литра на кв. метър вчера река Харманлийска задържа и тази сутрин критичното си ниво от 5,20 метра. В самия град Харманли са наводнени приземни етажи в квартал "Тракия". От областната администрация казаха, че няма бедстващи хора в района.

Остава в сила бедственото положение в Смолянска област. В ниските части вали слаб дъжд, а по високите места – над 1200 метра – сняг. Затворен за движение е пътят Девин–Михалково–Кричим заради свличане на две места на голямо количество земна маса и дървета. Екип от водолази на пожарната днес започва издирване на телата в язовир "Цанков камък" на удавилото се семейство след падане в реката в Девин. 
Десетки наводнени къщи и активизирани свлачища, е равносметката след поройните дъждове в Девин, каза кметът Цветелин Пенков:
Нивото на реката спада, но слабо. На критични места, няколко, на входа на града вдясно сме изолирали едно място, където уличното платно пропада и има опасност градът да бъде откъснат. Критично място е на улица "Васил Левски" срещу професионалната гимназия, където също има свлачище няколко метра високо. Тротоарът е пропаднал, има опасност да пропадне уличното платно. Големият товарен мост също е поддал. Има една пропаднала улица в квартал "Сеята". В Триград също работи едно свлачище и са наводнени три къщи и множество други – наводнен стадион, детската градина в квартал "Настан" с наводнен басейн и избени помещения, сгради. Може би няколко десетки в "Настан" и Девин са с наводнени мазета.
Смолян /сн. БТА/
Според директора на регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" в Смолян Красимир Шотаров, нощта е преминала спокойно:
Основният проблем през изминалата нощ е, че на много места има паднали камъни и свлачища. За проблеми с проходимостта своевременно са уведомявани Пътната агенция и почистващите фирми. Там, където са по-малки свлачищата, са отстранявани камъните и земната маса и са отваряни пътищата. Към настоящия момент нямаме закъсали места със затворена пътна инфраструктура, нямаме населени места без ток останали, а по отношение на получени сигнали в оперативния център – нямаме подадени сигнали за нови наводнени къщи или наводнени обекти. Нивата на реките спадат, продължават да спадат. Не са в нормалните си граници още, но са много под максималните критични нива, които бяха вчера.

В района на Кърджали ситуацията след пороите и бурния вятър постепенно се нормализира. Продължава контролираното изпускане на язовир "Кърджали" през един от тунелите на съоръжението. Целта е да се освободи място за очаквания нов голям приток на вода от река Арда. В момента той е около 1100 кубически метра в секунда. На язовир "Студен кладенец" са отворени осем от деветте изпускателни клапи. Прелива и язовир "Ивайловград". 

Кърджали /сн. БГНЕС/В Добричко обстановката бавно се нормализира. В 9 села остава в сила бедственото положение. 7 семейства бяха евакуирани. От бедствието отново са засегнати 24-та детска градина и Диагностично-консултативен център-2, които бяха наводнени през юни миналата година. Според д-р Валери Веселинов обаче днес всички кабинети ще работят по график след часове наред отводняване на сградата.  
Три помпени станции остават извън строя. Село Батово е без ток. Има затворени пътища, залети ниви, частни дворове, избени помещения, приземни етажи, градският парк. Валежите в района спряха и нивото на река Добричка бавно спада. Още при първия дъжд обаче се чуха гласове, че не сме си взели поука от наводнението през юни миналата година, защото в деретата отново плуваха всевъзможни боклуци. 

В сила остава бедственото положение в няколко общини във Варненска областБензиностанция е изцяло под вода в община Аврен, а хората от близките къщи са спасени и настанени в училищната сграда. Скъсан е водопровод на река Батова. В село Бозвелийско, община Провадия, къщите са охранявани от полиция и жандармерия, заради набези на крадци. Най-сериозен обаче е проблемът с очаквана приливна вълна от язовир "Камчия", която около обед може да залее общините около нея.

15 души, които снощи бяха евакуирани от къщи край реката в село Дъбравене, община Аврен, са още в училището, но и там е спаднало нивото на водата. Нивото на река Камчия е понижено с 15-20 сантиметра, съобщиха от община Дългопол, където първи обявиха бедствено положение. В село Бозвелийско, община Провадия, което беше откъснато от света от наводнението, водата също се оттича. Няма бедстващи хора никъде, съобщиха от Кризисния щаб в Областната администрация.

Обстановката в община Бургас се успокоява, но засега остава в сила частичното бедствено положение за кварталите "Долно Езерово" и "Лозово". Няма данни за бедстващи хора в областта. Без ток все още са няколко села в Бургаска област. Единични случаи без ток има в почти всички квартали на областния град. Пътят Айтос – Провадия все още е затворен за движение, по други направления има отсечки с ограничения. 
От днес комисия започва оценка на щетите, нанесени от вятъра и дъжда в община Бургас. 

18 села в труднодостъпни райони на областите Кърджали и Бургас са с нарушено електрозахранване, информират от EVN България. Екипи на дружеството работят по авариите, очакванията са подаването на електричество да бъде възстановено навсякъде до края на деня.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53