Гърция иска замяна на “Тройката” с нов европейски механизъм с демократична легитимност

Снимка: Бранислава Бобанац

Гърция иска замяна на “Тройката” с нов европейски механизъм с демократична легитимност, заяви гръцкият премиер Алексис Ципрас в Никозия, където е на първото си задгранично посещение. Той увери, че правителството в Атина ще се възползва пълноценно от мандата си за преговори с европейските партньори и изключи търсенето на помощ от Русия.

Гърция е в нова фаза на консултации и преговори по същество с европейските си партньори, към които страната има задължения, посочи премиерът Алексис Ципрас. Първата и единствена цел на правителството е да се постигне взаимно приемливо и полезно решение на отворените в момента въпроси.

Ципрас призова за промяна на механизма на ”Тройката” за надзор върху финансите на страните в затруднено положение, тъй като тя няма демократична институционална легитимност на европейско равнище. Според него това е назряла и необходима промяна, защото днес повече от всякога Европа се нуждае от глътка въздух, за да постигнат икономиките напредък в развитието си. Такова решение ще бъде положителна стъпка не само за Гърция и Кипър, но за цяла Европа, подчерта Ципрас.

Гръцкият премиер изключи възможността страната му да напусне еврозоната. Без Гърция и Кипър Европейският съюз и еврозоната ще бъдат като отрязани в техния югоизточен край. Двете страни са стълбовете на сигурност и стабилност в размирния геополитически регион, е позицията на Ципрас.

Той посочи още, че с кипърския президент Никос Анастасиадис са обсъдили необходимата координация на позициите на двете страни на всички европейски форуми, така че Гърция и Кипър да се превърнат в "мост на мира и сътрудничеството между Европа и Русия".

Кипърският въпрос е "крайъгълен камък" не само за Кипър, но и за гръцко-турските отношения, за целия проблемен район, каза министър-председателят на Гърция. Той увери, че гръцкото правителство ще подкрепя усилията на Кипър за постигане на устойчиво и справедливо решение на Кипърския проблем. Преговорите трябва да продължат без заплахи от Турция, каза Ципрас.

По време на посещението си в Кипър гръцкият премиер Алексис Ципрас има срещи на най-високо политическо ниво – с президента Никос Анастасиадис, с председателя на парламента, с лидерите на политическите партии, а също с архиепископа на Кипър Хризостомос Втори и с неправителствени организации на кипърските гърци и кипърските турци. След официалната вечеря, която дава президентът на Кипър Никос Анастасиадис, гръцкият премиер Алексис Ципрас ще отпътува за Рим. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53