Ситуацията в Добричка област остава критична

Приключи евакуацията на Долина и Одринци

| обновено на 03.02.15 в 13:40

Ситуацията в Добричка област остава критична. 13 села са в бедствено положение. Заради опасност от преливане на язовир "Одринци" бе извършена пълна евакуация на двете застрашени села Одринци и Долина. Общо от двете села са евакуирани 485 души. В кметствата са само кметските наместници и полицейските екипи в селата. Всички получават редовно актуална информация за нивото на язовира. 

След съвместно заседание на кризисния щаб в Добрич министърът на вътрешните работи Веселин Вучков каза, че основната опасност е за евентуална приливна вълна през следващото денонощие, която може да залее и потопи село Одринци. Министър Вучков призова хората от двете рискови села Долина и Одринци, които не искат да напуснат домовете си, да се евакуират доброволно. В Одринци и Долина има засилено полицейско присъствие.

Заради изпускането на водите от язовир Одринци са затворени третокласните пътища до селата Ведрина, Орлова могила и до село Владимирово.

Според министъра на околната среда и водите Ивелина Василева опасният язовир "Одринци" не е достигнал критичната точка на преливане. Вчера нивото му се е покачвало с осем сантиметра на час, днес обаче нивото спада с един сантиметър на час. Язовир "Одринци" поема водата от четири варненски язовира. Има слухове сред хората, че има пробойни в стените на язовира. В ниската част на селото има разливи и наводнени имоти и хора твърдят, че от сутринта нивото на язовира не се е променяло, а село Долина, освен от язовира се наводнява и от водосборна зона, която поема вода от съседно землище. Затова тази сутрин окръжният прокурор на Добрич Пламен Николов издаде заповед за пълна евакуация до 11 часа. В момента министър Веселин Вучков, министър Ивелина Василева, главният секретар на МВР Светлозар Лазаров, главен комисар Никола Николов са на място на оглед на двете села – Одринци и Долина и опасния язовир "Одринци".

Язовир "Одринци" поема водата на четири варненски язовира, нивото бързо се покачва и затова се налага аварийно изпускане. От село Долина всички хора са евакуирани, с изключение на 17 души, които и полицията не е успяла да накара да напуснат домовете си. Животните на трима земеделски производители, 170 овце и 40 агнета, са изведени на високо място, останалите са затворени в стопански постройки.


В село Одринци живеят около 300 души, 55 вече са настанени в кметството, втория етаж на читалището и в пенсионерския клуб. Евакуацията на останалите ще започне след 9.00 часа. Тогава ще започне и по-мощното изпускане на язовира. Засега водата се поема от съседната Суха река, но има разливи в ниската част на селото и наводнени ниски постройки. Хората се притесняват за покъщнина, градини, оранжерии, животни. Още вчера Георги Градинаров от село Одринци огласи, че преди седмица са изпратили до премиера подписка с молба за помощ, точно заради риска от наводнение на селото. Всички подписали се 100 души в тази подписка твърдят, че коритото на Суха река не е почиствано от 10-15 години. Хората смятат, че за бедствието не е виновна само природата и че прокуратурата трябва да се самосезира.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53