Седмият Фестивал на българското кино започва днес в Прага

Снимка: www.kinolucerna.cz

Седмият Фестивал на българското кино започва днес в Прага и ще продължи до 11-и февруари. Поредното издание е посветено на 100-годишния юбилей на българското кино. Организатори на събитието са Посолството на Република България в Чехия, Българският културен институт в Прага, Националният филмов център, Представителството на ЕК в Чехия и кино "Луцерна". Фестивалът е под патронажа на министъра на културата на Република България Вежди Рашидов и министъра на културата на Чешката република Даниел Херман.

В избора на филмовите заглавия са участвали също представители на кино "Луцерна", както и специалисти от Института за документално кино в Прага. Филмите ще бъдат показани в кино "Луцерна" и в залата на Европейския дом Представителството на ЕК в Прага. Тази вечер публиката ще види "Съдилището" лентата – носител на наградата за най-добър игрален филм "Златна роза 2014". Режисьорът Стефан Командарев ще бъде сред гостите на събитието. Зрителите ще се срещнат в следващите дни и с Ники Илиев, в рамките на прожекцията на неговата комедия "Живи легенди", както и с актрисата Саня Борисова. Филмът е носител на наградата за най-добър чуждестранен филм на "Манхатън Филм Фестивал" в Ню Йорк. В програмата е и дебютната лента "Виктория" на режисьорката Майя Виткова, която бе сред заглавията на филмовия фестивал в Карлови Вари. След Прага Стефан Командарев и Майя Виткова ще заминат за кинофестивала в Германия "Берлинале". 

Тази година ще бъде отдадена почит на оператора Димо Коларов (1924-1997), възпитаник на Пражката филмова академия. В рамките на новата рубрика In memoriam ще бъде прожектирана емблематичната творба на Методи Андонов "Козият рог" (1972), заснета от Димо Коларов. 

Документалната програма включва "Аз съм домашен ученик" на Ралица Димитрова, "Живот почти прекрасен" на Светослав Драганов, както и "Последните черноморски пирати" на Светослав Стоянов най-добър документален филм със "Златен ритон 2014". 

Публиката отново може да види и изложба в кафенето на кино "Луцерна" и в Европейския дом  "Отражения", авторски фотографии на Александър Иванов.

Събитието беше предшествано снощи от дегустация на български вина и екологични продукти от български рози в пасажа на кино "Луцерна" и на фона на филмова музика на Стефан Вълдобрев.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53