Кметовете на Карлово и Кюстендил на протест пред Съдебната палата преди делото за вакъфските имоти

Петър Паунов и Емил Кабаиванов
Снимка: БГНЕС

Жители на Кюстендил и Карлово, водени от кметовете на двата града Петър Паунов и Емил Кабаиванов, протестираха пред Съдебната палата в София преди съдебното заседание, свързано със собствеността на т.нар. "вакъфски имоти". Делото в Софийския апелативен съд започна малко преди 12 часа.

Спорът е между мюсюлманско-сунитските ханифитски вероизповедания, представлявани от Недим Генджев, и мюсюлманското вероизповедание, представлявано от главния мюфтия Мустафа Хаджиали, за собствеността на вакъфските имоти допреди 1948-а година. Решението е ключово, защото от него зависи съдбата на десетките дела, които Главното мюфтийство води в страната, за да си върне т.нар. "вакъфски имоти", които провокираха доста напрежение в Пловдив и Кърджали, в това число и с включването на футболни агитки. Делата са замразени в очакване на решението на Софийския апелативен съд кой е правоприемник на тези мюсюлмански имоти.

Паунов и Кабаиванов заявиха, че са тук, за да покажат на съда какви са обществените настроения, но уточниха, че това не било проява на намеса и натиск над работата на съда. В залата пристигна и червеният футболен ултрас Димитър Ангелов – Дучето. По начало в рамките на тези процеси фигурират доста представители на футболната гилдия. По делото се обсъждат документи, свързани с установяване на това, кой е правоприемник. Има очакване то да бъде отложено заради изискани нови документи.

Когато и да се произнесе съдът, той ще го направи с решение в срок, след което съдилищата по страната ще трябва да решат съдбата на спрените дела.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53