Меркел не е убедена, че френско-германският план за мир в Украйна ще успее

| обновено на 07.02.15 в 12:39
Снимка: ЕПА/БГНЕС

 Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че не е сигурно дали планът за мир в Украйна, който представиха с френския президент Оланд на Владимир Путин ще успее. Според Меркел обаче си заслужава да се опита. Най-малкото го дължим на хората, засегнати от конфликта, каза Меркел на конференцията по сигурността в Мюнхен. Тя отново се противопостави на идеята за въоръжаване на украинската армия и подчерта убедеността си, че кризата няма военно решение.
 

В същото време френският президент Франсоа Оланд заяви, че инициативата е една от последните възомжности за решение на конфликта. Ако не намерим компромис, знаем много добре какъв ще е сценарият. Нарича се война, подчерта Оланд.

Френско-германското предложение за мир в Източна Украйна може да има ефект и да даде повече сигурност в Европа, каза украинският президент Петро Порошенко, цитиран от Ройтерс. Порошенко се срещна с лидерите на Франция и Германия в четвъртък, а на следващия ден Франсоа Оланд и Ангела Меркел преговаряха с Владимир Путин в Москва. Подробности за предложенията и дискусиите не бяха разкрити, но от пресцентъра на руския президент обещаха публикуване на общ документ в неделя.

Американският генерал Филип Брийдлав, който оглавява войските на НАТО в Европа, заяви по време на конференцията по сигурността в Мюнхен, че предложенията на руския президент Владимир Путин за Източна Украйна са неприемливи. Западът не бива да изключва „военния вариант“ за Украйна, каза Брийдлав, като уточни, че има предвид засилване на възможностите и въоръжението на украинската армия.

Повече от 5 часа продължи срещата в Москва между германския канцлер Ангела Меркел, френския президент Франсоа Оланд и руският президент Владимир Путин, посветена на разрешаване на кризата в Източна Украйна. След нейния край тримата лидери не дадоха изявление, а дипломати и от трите делегации определиха разговорите като съдържателни и съществени. Единственият, който се появи, за да говори пред медиите, беше прессекретарят на руския държавен глава Дмитрий Песков. Той съобщи, че се подготвя възможен документ за преодоляване на кризата в Украйна:

Изхождайки от предложението на президента на Франция и канцлера на Германия, в момента се подготвя текст на възможен съвместен документ за прилагане на минските договорености. Документ, който ще включва и предложенията на украинския президент, и предложенията, формулирани днес от руския президент.

 Той каза още, че текстът след това ще бъде представен за одобрение на всички страни в конфликта. Преговорите в Москва между Путин, Меркел и Оланд се проведоха във формат „очи в очи” без участието на членове на  делегациите или на експерти. Равносметката от резултатите от преговорите ще бъде направена в неделя в телефонен разговор между лидерите на Франция, Германия, Русия и Украйна.

Информационните агенции коментират, че Ангела Меркел и Франсоа Оланд са представили на Владимир Путин мирен план, който преди това е бил съгласуван и с украинските власти. Той вероятно съчетава предложенията на руския президент с тези на западните лидери.

 Днес на конференцията за сигурност в Мюнхен продължават контактите между руски и западни представители в контекста на кризата в Източна Украйна. Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров ще се срещне днес поотделно с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, с държавния секретар на САЩ Джон Кери и с германския министър на външните работи Франк-Валтер Щайнмайер.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53