Три горски стопанства в Странджа спират работа до 1-ви май

| обновено на 09.02.15 в 17:15
Снимка: Георги Нейков

Три горски стопанства в Странджа спират работа до 1-ви май. Целта е да бъде ограничена сечта и да се опазят пътищата от движението на товарни коли с дървен материал, обяви в Бургас директорът на Югоизточното държавно предприятие Пейчо Върбанов. Бургаският депутат Румен Желев заяви, че до май работна комисия от експерти ще оцени има ли безогледна и безразборна сеч в планината.

Забрана за сеч ще бъде наложена на горските стопанства в Малко Търново, Звездец и Граматиково до първи май, каза Петьо Върбанов:

Три стопанства на месец реализират по 1 500 кубика. По три месеца 15 хиляди кубика, държавата няма да загуби.

В момента се разработва нова по-прецизна система за контрол на изсичане на дървесина, заяви депутатът Румен Желев:

Тази система е изключително точна, с абсолютен номер, който няма да бъде повторен в продължение на три години в рамките на предприятието, не на горското.

По думите на Румен Желев, масова и безогледна сеч в Странджа няма:

Твърдението, че в Странджа се извършва масова, безогледна, вандалска, престъпна и незнам каква сеч, не отговаря на истината. Инициира образуване на една работна група. Потвърдили са участие от Института по гората към БАН, Лесотехническия университет, сертифициращите органи, Федерацията на лесовъдите в Германия. Нека те да преценят добре ли е стопанисвана гората или не.

Реакцията на държавните институции е в отговор на кампанията на кмета на Малко Търново Илиян Янчев за по-голям контрол и ограничаване на сечта в Странджа планина.

Според заместник-министъра на земеделието  Георги Костов сигналите на кмета Янчев не са безкористни и се дължат на факта, че гората вече не е общинска и общината няма право да сече там:

Какъв катарзис е изживял този кмет от 2001-а до 2014-а, докато гората е била общинска с отсечени 180 хил. кубика гора. По кои пътища излязоха тези ТИР-ове и защо този кмет не създаде преработвателно предприятие, така че тази дървесина да се преработва на място.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53