Изпратени са указания до местните власти за еврофинансирането след наводненията

Снимка: БГНЕС

Изпратени са указания до областните управители и кметовете, за да се подготвят документите, с които страната да кандидаства за помощ от Фонд "Солидарност" на Европейския съюз за покриване на щетите от последните наводнения. Това съобщи пред "Хоризонт" министърът на околната среда и водите Ивелина Василева.

В кратък срок трябва да бъде представена тази информация, защото впоследствие тя, както казах, трябва да бъде обобщена и представена към ЕК в срок от 12 седмици след възникване на наводнението. Това е изискването на регламента, обясни Василева.

Укрепване и рехабилитация на защитната инфрастуктура са едни от мерките, за които са осигурени европейски пари по новата програма "Околна среда", допълни министър Ивелина Василева. Предвидени са 160 милиона лева, част от тях ще бъдат използвани и за укрепване на свлачища.

Предвиждаме средства също така за изграждане на национална система за управление на водите в реално време. Ще подпомогнем изграждането на 6 центъра за повишаване на готовността на населението за реакция при наводнения. Около 40 милиона ще бъдат отделени и за изграждане на брегоукрепителна инфраструктура и за съоръжения за укрепване на свлачища. Действително нуждите там са много. Ще насочим приоритетно финансирането към свлачищни райони, където има сериозен риск за населението, посочи още Василева.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53