До края на годината "Гражданска отговорност" може да поскъпне драстично за нарушителите

Снимка: БГНЕС
До седем пъти може да поскъпне задължителната застраховка "Гражданска отговорност" до края на годината за шофьорите с нарушения на пътя. Това е и крайният срок, в който трябва да заработи електронната система за обмен на данни между застрахователите, Гаранционния фонд и Комисията за финансов надзор за произшествията и техните причинители.

На софтуера се разчита да въведе и по-справедливия подход за индивидуално определяне размера на плащанията по полицата.

Средната цена на "Гражданската отговорност" за масовия клас автомобили в момента на пазара е около 200 лева. За шофьорите - рецидивисти на пътя с 3, 4 и повече нарушения, размерът може да достигне до 1400 лева, именно защото системата ще ги сочи като потенциално по-опасни водачи.

Цената на "Гражданската отговорност" ще бъде зависима от това колко и какви на брой пътно-транспортни произшествия е причинил водачът на съответното моторно превозно средство, което е практика в Западна Европа от много години.

Системата ще се тества от следващия месец, а целта е да заработи до края на годината и да бъде задължителна за всички застрахователни компании. Тя ще съдържа данни от 2009-а година и ще отразява всички произшествия и двустранни протоколи на водачи, които са заявени като щети по "Гражданска отговорност" или по "Каско" в застрахователните компании.

Подробности по темата можете да чуете в предаването "Хора, пътища, автомобили" по "Хоризонт".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53