Преглед на печата

| обновено на 14.02.15 в 08:18

Без смени на министри до есента, обявява "Труд", цитирайки вицепремиера Румяна Бъчварова. „Перспектива от около една година ще даде шанс на всички в кабинета, които искат да направят нещо положително“, е заявила Бъчварова при отчета на първите сто дни на кабинета Борисов.

"Кабинетът отчете успешни сто дни с несъществуващи реформи“, констатира вестник "Сега". „Сто дни срамота“, пише Галя Горанова в коментар за същия вестник. „В тримесечната сводка на властта има четири толкова лоши новини, че никоя добра не е в състояние да ги компенсира. Първата е скокът с 10 процента на цената на тока. Втората лоша новина е вземането на 16 милиарда лева нов външен дълг, които ще плащат поколения наред. Третият голям провал на този кабинет е спирането на най-големия инфраструктурен проект у нас - „Южен поток“.“ Четвъртият „голям порок на това правителство“ е неговата външна и отбранителна политика, които са на път чисто и просто да ни вкарат във война“, смята коментаторът на вестникът.

"Преса" отговаря на първата си страница на въпроса „защо Борисов няма да сменя сега шефове на служби“. В отговор на ултиматума от „реформаторите“ да смени главния секретар на МВР и шефовете на ДАНС и ДАТО премиерът е заявил: „На всички ни омръзна от ченгеджийски скандали. Ултимативен тон не приемам от никого“. „Коалицията ще се разклати“, ако Владимир Писанчев и Светлозар Лазаров не бъдат отстранени, смята изданието.

Темата е водеща и за вестник "24 часа", който обяснява, че Борисов „не искал да се възпали опозицията“.

"Капитал" избира друг въпрос за водещата си статия. „Защо „Червеи“ е много повече от поредния ченгеджийски скандал“, пита вестникът и отговаря: „Сюжетът, който занимава властите и обществото през последната седмица, показва първо, че службите не са еволюирали и на милиметър през последните 15 години - едни ченгета хвърлят солиден държавен ресурс и прегазват целия Наказателен кодекс, за да се преборят с други ченгета. Второ, че темата СРС-та продължава да е все така проблемна и никакви институции не могат да гарантират, че с нея няма да се правят злоупотреби“, пише вестникът.

"Лъжите в имотните декларации на властта ще се смятат за престъпление", пише "Сега". Новата антикорупционна стратегия на кабинета предвижда провинилите се да бъдат уволнявани незабавно. Стратегията засяга над 6 хиляди висши държавни служители.

"Прокуратурата влиза в НЕК, дружеството ощетило с милиони хазната чрез договори без търг", съобщава "Стандарт". Изданието цитира депутата Георги Кадиев, който смята, че щетите възлизат на 30 милиона лева.

"Бензинът скочи до 2 лв. и 4 ст.", пише същият вестник. Поскъпването на петрола на международните пазари през последните дни не би трябвало да влияе върху днешните цени на горивата у нас, които би трябвало да се определят от сделките, сключени преди месец. Сегашното поскъпване на петрола, който надвиши 60 долара на барел, би следвало да повиши цените на бензина с 10-12 процента около средата на март, коментира "Стандарт".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53