Приближават магистрала "Хемус" до Велико Търново

Лиляна Павлова обяви промяна в трасето на АМ "Хемус"
Снимка: Община Велико Търново

Трасето на магистрала "Хемус" ще преминава на 15 километра от Велико Търново, вместо на предвидените досега 28 километра, съобщи при посещението си в града министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

Защото, все пак ВеликоТърново, е не само областен град, но и като град на кръстопът, град през който минават европейски коридори - два. Трябва да направим всичко необходимо, за да можем да привлечем и туристическия поток и потока на транзитния трафик по най-добрия начин. И от друга страна, разбира се, да го изведем от града, така че да имаме безопасно движение. Именно затова, след днешните анализи с експертите в пътния сектор постигнахме съгласие да бъде изместено трасето на юг в посока Велико Търново, до реката, над Поликраище. 

В района на село Поликраище ще бъде изграден голям пътен възел, защото там магистрала "Хемус" ще се пресича с магистралата Русе-Велико Търново. Проектите трябва да бъдат готови през 2016-а година, за да търсим финансиране, допълни  Лиляна Павлова:
Финансиране или по линия на Европейската инвестиционна банка - това е бъдещата програма "Транзитни пътища", която ще се казва "Европейски транспортни коридори" или по линия на Плана "Юнкер", по който също сме задали развитието и довършването на магистралния пръстен на страната.
Министър Павлова не изключи варианта строителството на тези пътища да бъде финансирано чрез публично-частно партньорство.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53