Здравната каса няма да сключва договор с инвазивни кардиологии, които изследват здрави пациенти

Петър Москов и проф. Генчо Начев
Снимка: БГНЕС

Инвазивен кардиохируг да контролира дейността в инвазивните лаборатории. Това предлага проф. Генчо Начев, национален консултант по кардиохирургия и председател на Българското дружество по кардиохирургия. Министърът на здравеопазването допълни, че от догодина Здравната каса няма да сключва договор с инвазивни кардиологии, които изследват здрави пациенти.

Темата беше обсъдена на дискусия за сърдечните заболявания в парламента.

Комисии от експерти към научните дружества да проверяват заедно със Здравната каса дейностите в инвазивните кардиологии, призова  проф. Начев:

Като се влиза в инвазивна лаборатория, да има вътре кардиохирург, който да проверява инвазивната кардиология. Затова, ако има кардиоекип, няма да се постави стент, ако няма показания. Защото кардиоекипът има кардиохирург, има инвазивен кардиолог, има неинвазивен кардиолог. Ако стане задължително за всеки пациент с исхемична болест на сърцето да има кардиоекип, да се подпише тоя кардиоекип, да каже: "да, съгласни сме да се сложат четири стента тука". Тогава се знае, че тези четири стента наистина са поставени, защото кардиохирургът е казал "да". Това е по-добре за пациента, отколкото да го оперирам аз. 

Ако на пациента е поставен стент без основание или е направена кардиография без показания за това, Касата няма да сключва договор с такава инвазивна лаборатория, каза министърът на здравеопазването д-р Петър Москов. Промяната е в Закона за здравното осигуряване. 

Има данни за това, че има такива лаборатории, в които 70% от изследванията са върху, по същество, здрави хора. Това е инвазивна процедура. Това означава възможност за сериозна увреда, включително инвалидизация и смърт. Това трябва да е един от ясните критерии, по които Касата да разглежда цялата тази поредица от инвазивни лаборатории. 

48 са инвазивните лаборатории у нас, което е твърде много според специалистите.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53