Преглед на печата

Данъчни блокираха сметките на 11 болници в цялата страна, заради неплатени осигуровки, съобщава ПРЕСА, като се позовава на Националното сдружение на общинските болници. Сред засегнатите са болниците в Димитровград, Белене, Червен бряг, Казанлък, Никопол и Поморие. „Държавата ни рекетира, като иска от нас да си платим задълженията към данъчните, а от НЗОК бавят плащанията и ни слагат лимити“, оплаква се пред вестника председателят на сдружението доктор Неделчо Тотев.
По информация на МОНИТОР, който цитира министъра на здравеопазването, броят на болниците под запор е осем. 88 общински заведения дължат общо 54 милиона лева, над половината от които са просрочени задължения.
„Бойко нареди брутална война с контрабандата“, обявява СТАНДАРТ на първата си страница. „Ако не вдигнем приходите с 50-60 на сто ще считам, че сме се провалили“, заявил премиерът, цитиран от вестника. МОНИТОР помества обещанието на Борисов, че „до края на годината ще бъдат готови 13 големи инфраструктурни обекти“ - магистрали и спортни зали в различни части на страната. 24 ЧАСА също цитира премиера: „Колапс, ако до юни не занулим дълга в енергетиката“. „Енергетиката ни е като крастава жаба във вряла вода“, допълва ТРУД с още думи от Бойко Борисов.
На фона на тези цитати вестник ПРЕСА помества уточненията, които американската топлоцентрала „КонтурГлобал“ бе принудена да дава след меморандума, подписан в петък с представители на Националната електрическа компания. В меморандума няма ангажимент за намаляване на цените, а  при съгласие за намаляване на цената за разполагаемост „КонтурГлобал Марица-Изток 3“ „трябва да бъде компенсирана по начин, който отговаря на всички законови и регулаторни изисквания“, се сочи в уточнението от американската централа.
24 ЧАСА и ПРЕСА отбелязват рекордната глоба, която ЕВН ще трябва да плати след като Пловдивският апелативен съд потвърди в петък решение на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Дружеството „ЕВН България Електроснабдяване“ ще трябва да се лиши от 1 милион лева заради „самоволното прихващане на компенсации за задължителното изкупуване на зелена енергия от парите, които дължи на НЕК“, обяснява ПРЕСА.
„След урагана в Северозападния Балкан режат до дъно 180 хиляди декара гора“, съобщава ТРУД. „Бури и ледоломи унищожили дървета в Монтана, Враца и Видин. Сечта се налага, за да се предпази здрава гора, твърдят от Министерството на земеделието, а залесяването на терена ще струва поне 100 милиона лева“, допълва вестникът.
Мръсна вода трови езерото Сребърна, съобщава СТАНДАРТ. МОНИТОР пояснява: „Преди дванадесет години започва изграждането на пречиствателна станция и хората спират използването на септичните ями.“ Държавата отпуснала на общината над 4 милиона лева, но строежът спрял три години по-късно с обяснението, че не достигат средствата. „През 2010 година проектът спрял окончателно. От тогава фекалиите се изливат в три ями до селото“, пише МОНИТОР.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53