Лични оръжия на революционери бяха изложени в Народното събрание

Снимка: БГНЕС

Лични оръжия, принадлежали на  Васил Левски, Христо Ботев, Панайот Хитов, Георги Сава Раковски и Захари Стоянов бяха изложени  в Народното събрание в навечерието на Националния празник на България - 3 март. Откритата от председателя на парламента Цецка Цачева изложба включва репродукции на картини, пресъздаващи моменти от Руско-турската война,  предоставени от Националния военноисторически музей, и  посветени на национално - освободителното движение и изграждането на съвременната българска  държава. В присъствието на дипломати, депутати и общественици известният историк проф. Андрей Пантев призова на този ден да бъде забравено политическото противопоставяне:

Тази изложба крие цяла гама от саможертва, упование, надежда и тревоги. Няма красиви войни, когато държиш пушка или ракета, или си в танк, ти не си ангел, но има нравствени войни,  има войни на вярата. В случая едновременно война на вярата и нравствена война, защото руснаците и техните съюзници идваха не само да освободят славяни и българи, те идваха да освободят славяни. Така че в този случай Русия изпълняваше велика европейска мисия, така че коленичим, благодарни сме, знаем собствената си стойност и цена, но знаем, че не сме го направили сами. Това е разликата на един цивилизован и благодарствен народ.

Специален гост на събитието бяха децата от Детския радиохор на Българското национално радио, които поздравиха присъстващите със свои изпълнения. Председателят на парламента Цецка Цачева им връчи плакет по повод 55-тата годишнина от създаване на Детския радиохор.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53