Говорителят на правителството в Атина призна за възможни проблеми при изплащане на вноските по дълга

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Първа новина в Гърция е подкрепата на Бундестага по удължаване на спасителната програма. Говорителят на правителството призна, че има вероятност за проблеми при изплащане на вноските по дълга. Кабинетът внася спешно в парламента проектозакон за помощ към социално слабите и връща на работа уволнените журналисти от държавните медии.

Гръцките медии прекъснаха програмите си, за да съобщят, че удължаването на финансова помощ към Атина е подкрепено с мнозинство от германските депутати в Бундестага. Атина получи подкрепа от Берлин, но кредиторите настояват за спазване на всички строги бюджетни мерки.

Очакват се проблеми с необходимите средства за погасяване на задълженията към кредиторите, както посочи финансовия министър Варуфакис. Но Гърция има пари за бюджетния си сектор и не са заплашени изплащанията на заплати и пенсии, уточни говорителят на правителството.

Финансовият министър Варуфакис успокои международните пазари, че Гърция ще преодолее проблемите си с приходите. Само за ден, според финансовото министерство, гръцките вложители са върнали в банките над 700 милиона евро, изтеглени от чувство за несигурност преди изборите.

Расте недоволството в управляващата партия от основни моменти от споразумението с Брюксел. В събота Алексис Ципрас свиква извънредно заседание на ръководството на СИРИЗА, за да овладее протестите на своите депутати. В началото на следващата седмица правителството внася в парламента за гласуване законопроект за борба с укриването на данъци, възстановяване на необлагаемия минимум и връща на работа всички уволнени служители от държавната телевизия и радио.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53