България отбелязва 137 години от Освобождението

| обновено на 03.03.15 в 17:31
Снимка: БГНЕС

С тържествени церемонии в цялата страна българите отбелязват Освобождението.

Стотици хора поднесоха цветя на паметника на Незнайния войн в София по случай националния празник на България.

Пловдивският митрополит Николай отслужи молебен по повод 3-ти март в катедралния храм "Света Богородица". Кулминацията на честванията в Пловдив бяха Пред паметника на руските освободители на хълма "Бунарджика". Панихида за загиналите български опълченци беше отслужена на Централните градски гробища.

В храмовете на Пазарджик беше отслужена заупокойна литургия в памет на загиналите в Руско-турската освободителна война. В града се отдава специална почит на Ованес Соваджиян, който спасява Пазарджик от опожаряване. Ованес Соваджиян, който през 1878-а година работи като телеграфист на гара Татар Пазарджик. По време на изтеглянето на османските войски Сюлейман паша иска разрешение от Високите порти да запали града и да изколи населението: 

Турците са препратили телеграмата, че ще опожарят Пазарджик, а той е сменил текста на телеграмата и така спасява Пазарджик. Той е искал града да се запази, затова най-дългата улица в града носи неговото име, поясняват местни хора. 

Те отправиха пожелания към народа ни: В думите, в действията, във всичко да сме свободни! 

300 метров национален флаг се издигна на паметника на Самарското знаме край Стара Загора. Преди това знамето премина в тържествено шествие през града, носено от военнослужащи от старозагорската бригада. С военни почести бяха поставени венци на признателност пред всички паметници, посветени на Освобождението на Стара Загора- паметникът на Защитниците на Стара Загора, Мавзолея-костница “19 юлий 1877", паметникът на Трета опълченска дружина и подполковник Калитин, паметникът на загиналите воини в Джуранлийския бой и паметникът на загиналите във войните старозагорци. 

Снимка: Венелина Попова

В Котел отбелязват годишнината от Освобождението с изложбата "Военните кореспонденти изпращат…".Експозицията проследява върховите моменти в Освободителната война, от обявяването й, формирането на българското опълчение, форсирането на Дунав, помощта на българите за руските войски, битките и възторженото посрещане на освободителите, до подписването на Санстефанския мирен договор. Идеята е да се покажат малко известни материали, рисунки и гравюри от войната, публикувани в руски и европейски издания на ангажираните в нея кореспонденти. 

В празничната програма в Сливен е 51-вата лекоатлетическа щафета "Освободител" и фотоизложбата "България в блясък - владетели и дворци на Третото българско царство".

С вдигането на националния флаг и флаговете на града и Европейския съюз на площад „Атанас Сиреков“ в Бургас бе тържествено отбелязана 137-та годишнина от Освобождението на България. Десетки граждани почетоха паметта на загиналите за свободата пред паметника на руските освободители и пред монументите на българските възрожденци. Ученици от Професионалната гимназия по електроника и електротехника в гвардейски униформи водиха празничното шествие. 

След издигането на националния трибагреник пред Общината в Хасково шествието по повод Освобождението на България се отправи към централния площад "Свобода". Според някои от дошлите на церемонията 3-ти март е най-свещената дата и най-големият празник за българите, най-светлият празник в нашата минала и сегашна история. За други хасковлии обаче на 3-ти март излизат едни политици да веят байраци, да казват речи, които им е написал друг, този ден е една фасада. 3-ти март трябва да е през цялата година.

Смолян /сн. Радостина Чернокова/

С откриването на паметник на генерал Черевин в Смолян тържествено бе отбелязн националния празник. Проявите започнаха с благодарствен молебен за руските освободители в храм „Св.Никола” в кв.Устово, отслужен от архиерейския наместник на Смолянската духовна околия архимандрит Висарион. 

По повод националния ни празник Регионалният исторически музей във Враца отваря врати за безплатни посещения. Превърнала се в традиционна, инициативата на Врачанския исторически музей в дните на национални празници да работи безплатно, се приема с одобрение не само от гостите на града, но и от врачани. Сред тях с най-голям интерес са родители, които споделят: 

Историята е учителка на живота и нейните уроци винаги са скъпи и са ценни за нацията и за това, ако искаме да възпитаваме децата си в дух на патриотизъм и на родолюбие, музеят е едно от средищата, където става това възпитание.

Врачанският музей е домакин на концерт на местната "Симфониета" по повод 3-ти март. В центъра на града тържествено беше издигнат националният флаг и бяха поднесени венци и цветя пред паметника на Христо Ботев: 

Трети март за мен е ден на национално самочувствие, на национална гордост за това, че макар и за кратко, тази дата ознаменува триумфа на българската нация, а именно възстановяването, макар и на книга, на българската нация в нейните етнически територии. Колкото и за кратко да е, това е единствената дата, единственото национално постижение, извършено с помощта, разбира се, на нашата велика Освободителка, която ни кара да се чувстваме истински българи. 

С тържествена церемония по издигането на националното знаме под звуците на химна в Монтана беше отбелязана 137-ата годишнина от Освобождението.

Свободата не ни е дар, тя е извоювана с кръвта и саможертвата на стотици достойни чеда на Майка България и дивизиите на генералите Арнолди и Леонов, освободили Северозапада, отбеляза в тържественото си слово кметът на Монтана Златко Живков:

На днешния ден още веднъж изказваме нашата благодарност към всички тези хора, българи, руси и всички други народи, които помогнаха да възстановим нашата държава. Едно изключително събитие в родната ни история, което около 30 години по-късно, от началото на 20-и век, ни прави най-силната икономически държава на Балканския полуостров около 1907-а година.

В Ловеч три шествия се събират пред паметника на войводата Тодор Кирков на площада в стария квартал "Вароша" - от катедралния храм "Света Троица", от Белия и Черния паметник в парка "Стратеш" и от Кървавия паметник в квартал "Дръстене". Празникът обедини стотици ловчанлии, стекли се, за да поднесат почит и признание към загиналите за освобождението на България. Тържествата започнаха с панихида и благодарствен молебен, отслужен от ловчанския митрополит Гавриил в катедралния храм "Света Троица". 

50 трикольора раздаде кметът на Шумен Красимир Костов. Въпреки лошото време в двора на храма "Свето Възнесение Господне" се събраха стотици на заупокойната молитва в памет на загиналите 106 загинали шуменски опълченци:

Всички тези, които споменахме, знайни и незнайни войни, пък и не само войни и цивилни, загинали за освобождението, за вярата на нашата родина заслужават нашата вечна признателност. Бог да ги прости и да пребъде празника на Освобождението през вековете.

Тържествената част продължи с военен ритуал и поднасяне на венци и цветя пред паметника на загиналите във войните шуменци на площад "Кристал". Младежи и доброволци от сдружение "Теодора" събираха посланията на шуменци на 3-ти март.
3-ти март във Варна /сн. БГНЕС/Ученици и много граждани се включиха в празничното шествие по повод националния празник Трети март във Варна. Венци и цветя бяха поднесени пред паметника на граф Игнатиев, както и през паметниците на украинските воини и руските воини в Морската градина .Представителни части на Военноморските сили преминаха в тържествен марш под съпровода на духовия оркестър на ВМС .Генералният консул на Руската федерация Сергей Лукьянчук в словото си припомни,че 200 000 руски войници са оставили костите си по българските земи за освобождението на България. Варненският и Великопреславски митрополит Йоан,който отслужи благодарствен молебен,а по-късно и заупокойна молитва за героите каза,че най-важното за него на този ден е да не се забравя ролята на православието в тази борба

Паметникът на Стефан Караджа в центъра на Силистра беше отрупан с венци и цветя. Въпреки лошото време десетки силистренци отдадоха почит на падналите за свободата на родината. Заради дъжда тържествената церемония по издигане на българското знаме се проведе на закрито при препълнена зала. В деня на Освобождението работят всички музеи и галерии в Силистра, а входът е безплатен.

В Добрич честването на 3-ти март започна с панихида и празничен водосвет в памет на загиналите за Освобождението на България. На общоградско поклонение пред паметника на хан Аспарух и костницата на загиналите руските войни бяха поднесени венци и цветя и военни почести.

По същото време за 15-и път делегация от Добрич поднесе венци и цветя пред паметника на Ботев в град Измаил, български район в Украйна. От този паметник започнаха и честванията на 3-ти март в украинския град, чието население е 80 процента от бесарабски българи. Добричлии ще имат среща със студенти и учители по български език, а довечера ще се включат в концерта на българите в дома на културата в град Измаил.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53