Вежди Рашидов: Сградата на НГДЕК в "Модерно предградие" не е опасна

Вежди Рашидов
Снимка: БГНЕС
Средата в новоремонтираната сграда на Националната гимназия за древни езици и култура (НГДЕК) в квартал "Модерно предградие" не е опасна и там могат да се провеждат учебни занятия. Това са установили три проверки до момента.

Резултатът от третата проверка, която е направена днес, показва единствено наличието на етернитови отпадъци, открити в абонатната станция на ремонторината сграда, до която учениците нямат достъп.

Според министъра на културата Вежди Рашидов средата е безопасна за провеждане на учебни занятия. Той увери, че етернитовите отпадъци ще бъдат отстранени.

Това е шести по ред ремонт на училище, който изпълнява Министерството на културата по Оперативна програма "Регионално развитие".

Достъпът до информацията, свързана с разходваните 2 милиона и 100 хиляди лева за ремонт на училищетоq е абсолютно достъпeн. Тя може да бъде открита и в интернет, увериха от Министерството на културата.

Директорът на Класическата гимназия Мариела Папазова съобщи, че се обмисля разширяване на приема и след завършен 4-ти клас. По този начин училището ще има необходимост от по-голяма база и ще може да се ползва сградата в "Модерно предградие" като филиал, а досегашната, където от 2 години е настанена гимназията - сградата на 13-о училище в центъра на София, да се запази като основна.

В момента учениците в Класическата гимназия са 472-ма. По-рано днес те протестираха срещу решението да бъдат преместени в новоремонтираната стара сграда на гимназията на улица "Баба" в квартал "Модерно предградие".





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53