Над 600 населени места в страната все още са без ток. Бедствено остава положението в 8 общини

| обновено на 10.03.15 в 10:38
Снимка: Радостина Чернокова

Бедствено остава положението в Смолян, Кърджали, Лъки, Велинград, Сърница, Гълъбово, Минерални бани, Якоруда и село Ерул в община Трън, съобщи за новините на "Хоризонт" дежурният в "Гражданска защита".

Без ток са 615 селища. Има доста затворени пътища, най-вече второстепенните, в засегнатите от снега области. Продължава работата по възстановяване на водоснабдяването и електроподаването.

Над 120 населени места в област Смолян са за пореден ден на тъмно, като някои са без ток още от петък вечерта. Блокирани са пътища до над сто родопски села, прекъснати са и комуникации. Областният управител Недялко Славов каза, че ако атмосферните условия позволят, днес ще бъде направен оглед с хеликоптер:

Към момента са затворени за преминаване Превала и Печинско. За Превала алтернативният маршрут е през Пампорово – Стойките, Печинско остава затворен, проходим е само за високопроходима техника при спешни случаи. Сформирани са групи от секачи, мобилизиран е целият ресурс на горското предприятие и лесничействата, заедно с дърводобивните и дървопреработвателните фирми. Те са насочени организирано по направленията, по които минават роторните снегорини.
Целият състав на 101-ви Алпийски батальон е включен, като роторният снегорин е на разположение на Община Смолян, заедно с наличната техника и личен състав.
По отношение на ВиК имаме много проблеми поради това, че няма електрозахранване към помпите и много населени места са без водоснабдяване. Осигурен е агрегат от 101-ви Алпийски батальон и е предоставен на разположение на ВиК дружеството. Със заповед на министъра на образованието, понеделник, вторник и сряда са неучебни дни.

Все още десетки селища в Пазарджишка област са без ток и вода. Ситуацията в региона продължава да е тежка, но няма бедстващи. Трудноподвижният терен и близо 5-метровите преспи затрудняват работата на аварийните екипи. Без ток са селищата във Велинград, Сърница, Ракитово, Брацигово и Батак. Това е основният проблем, каза председателят на кризисния щаб комисар Иван Панайотов. Към хижа "Смирнески" край Юндола вече е пробит тунел, където трети ден са блокирани 17 туристи, сред тях има и деца. Снощи спасителните екипи успяха да им доставят храна, вода и агрегат. Блокирани в спортната база на Белмекен все още са и 40 автомобилни състезатели. Там снежната стена е шест метра. Роторните машини са работели през цялата нощ. 40 екипа са ангажирани с възстановяването на тока. Това се оказва и основният проблем. За първи път от 25 години насам се късат четири високоволтови електропровода.

С възстановяването на тока, обстановката в региона би се нормализирала само в рамките на едно денонощие
, категоричен е комисар Иван Панайотов. Затова и усилията са насочени в тази посока. Бедственото положение остава в сила.

Първан Секиранов
, директор на дирекция "Оперативни действия" в дирекцията "Пожарна безопасност и защита на населението", обобщи: По наша информация в Смолянски регион нещата вървят към подобряване. През нощта са предоставили хранителни продукти в Рудозем. Блокирани хора, вече трети или четвърти ден, са в хижа "Христо Смирненски". Имаме около стотина човека в Белмекен, но те не са бедстващи, имат храна, имат топлина.

Осем души, сред които две деца, предстои да бъдат извозени днес с моторни шейни от местността в Бряновщица в Родопите. Заради непроходимите снежни преспи те са  останали във вилите си през изминалите няколко дни. Успявахме да поддържаме контакт с тях въпреки затруднените комуникации, каза кметът на Брестовица Любен Радев. Той подчерта, че хората не са били бедстващи и им е било предложено на няколко пъти да бъдат транспортирани, но те са предпочели да изчакат. В момента, в който ни се обадят днес, имаме готовност да ги извозим, допълни Любен Радев.

На територията на област Благоевград няма преливащи язовири. Няма сигнали за критични нива на реките Струма и Места. В Благоевград няма сняг.

По-голяма част от пътищата в област Кърджали са проходими при зимни условия. Лечебните заведения в областта функционират нормално. Електрозахранването е осигурено чрез генератори. И последните трима пациенти на хемодиализа са хоспитализирани. Проблемът с изхранването на болните и персонала в МБАЛ Ардино е решен. Доставен е хляб. Поради неразчистени пътища в с. Мановица и в с. Щерна медицински съвети са давани по телефон.

Област Пазарджик – болницата във Велинград работи на генератор. Диализните апарати работят, няма проблем с изхранването, отоплението и медикаментите в болниците. В Батак електрозахранването е възстановено.

В област Пловдив електрозахранването е възстановено. В част от гр. Лъки има ток.

Тримата души, които бяха блокирани на Кръстова гора, от които единият е употребяващ инсулин, са изведени.

Електрозахранването в Смолян е възстановено. Почти всички пътища са отворени. Болниците имат работещи агрегати и обслужват пациентите нормално. Електричеството в Златоград е възстановено, решен е и проблемът с водоподаването. В община Баните има необслужени неотложни адреси поради неразчистени пътища, като са дадени медицински съвети по телефона. Пътищата към малките населени места са трудно достъпни. Няма достъп до с. Мугла. В Чепеларе, Девин и Доспат вечe има ток, но на другите места все още няма.

В област Стара Загора пътищата са проходими. Лечебните заведения функционират нормално. За населените места със спряно водоподаване – с. Бенковски, с. Самуилово и с. Бял извор са осигурени водоноски. Взети за изследване са проби на питейната вода от с. Обручище и гр. Гълъбово, от училище и детска градина.

Област Хасково – обстановката е спокойна. Медицинската помощ в лечебните заведения се осъществява нормално. Няма бедстващи лица.  

Паднали скали спряха движението между гарите Плачковци и Кръстец. Тази сутрин мотриса на пътническия влак от Горна Оряховица за Стара Загора се удари в камъните и излезе от релсите. Няма пострадали сред пътниците, общо  десет души. Транспортът в района ще се извършва с автобуси, докато железопътната отсечка бъде  разчистена.

Движението по магистрала "Тракия" при разклона за Вакарел е само в аварийните ленти в двете посоки заради катастрофа, съобщиха  от Агенция "Пътна инфраструктура". Затворени за движение са проходите Превала и Печинско заради почистване от сняг и паднали дървета, информират от МВР. През Предела товарните автомобили трябва да са без ремаркета и полуремаркета. На Пампорово и Рожен е забранено движението на тежкотоварни превозни средства.

В София, където продължава да вали, има закъснения на градския транспорт. От Центъра за градска мобилност уточняват, че колите се движат с до 10 минути закъснение в район "Младост" и по бул."Евлоги Георгиев". 

По повод нарушените връзки на мобилните телефонни оператори от "Виваком" отговориха на запитване на "Хоризонт", че техни технически екипи работят непрекъснато за отстраняване на възникналите повреди в Смолян и Кърджали – навсякъде, където обстановката го позволява. Най-проблемни остават планинските обекти, през които преминава преносът за някои от градовете поради многото повреди на захранващи кабели и невъзможния достъп за техника.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53