Над 400 населени места в страната все още са без ток

Снимка: Светла Бондова

По последна информация над 400 населени места в страната все още са без ток. Откъснати от света остават села в областите Кърджали и Смолян

Цялата община Ардино е без електричество пето денонощие. Всички групи на EСО са изпратени в този район. Привлечени са и допълнителни екипи на EVN за отстраняване на повредите в селищата в останалите общини на област Кърджали. Без ток все още са 218 населени места, до 130 няма достъп. Най-тежка остава обстановката в община Ардино.
Възстановено е подаването на вода в Ардино, след като беше доставен 100-киловатов генератор за помпената станция. Заради очакваното снеготопене е въведено денонощно дежурство на язовирите от каскада "Арда".
Тази сутрин екипите на пожарната и спешната помощ успяха да пробият пътя до село Синчец, за да транспортират до болницата в Кърджали пациентка с инсулт. От вчера спасители и медици газят преспите до крумовградското село Бук, където има сърдечно болен. 

Две села - Лъкавица и Дряново, все още са без ток в бедстващата община Лъки.  Очаква се електричеството там да бъде възстановено до вечерта.  Шести ден не е разчистен пътят до с. Брайковица. Продължава работата на аварийните екипи и по разширяването на трасето до село Манастир. Останалите пътища в общината са проходими при зимни условия, заяви кметът на Лъки Валентин Симеонов. Ваканцията за учениците там ще продължи до края на седмицата.

Започна и денонощното наблюдение на язовирите в област Кърджали. В язовирите  "Кърджали" и "Студен кладенец" вече се освобождават водни обеми преди топенето на снега, съобщи за "Хоризонт" областният управител Илия Илиев. Снабдяването със стоки от първа необходимост и обслужването на болни става със специализиран транспорт. Най-сериозни проблеми с пътищата от републиканската мрежа има в Неделино и Баните. До десетки селища още няма път, но се прави всичко възможно да се стигне до тях. В общинския център на Баните все още няма ток. Късно снощи беше възстановено електрозахранването в село Давидково, каза за "Преди всички" заместник областният управител Зарко МариновВидях огромни дървета, натрошени като клечки. Снегът е толкова тежък, че там, където има пътища и далекопроводи, на много от линиите трябва да бъдат възстановявани дълго време. Дойде токът в село Давидково. С дървосекачи екипи на EVN ще се опитат да помогнат на енергийния системен оператор да се възстанови захранването към общинския център в Баните. Все още има 7 населени места, до които не е пробит никакъв път. В някои населени места няма покритие на нито един от мобилните оператори. При това положение хората не могат да извикат и 112.
За овладяване на ситуацията в област Смолян работят допълнително 140 души с техника на Системния енергиен оператор, разделени в 32 екипа. От ЕVN работят над 120 души и допълнителна техника. За почистването на пътищата са мобилизирани 120 души от други места в страната и 130 единици спомагателна техника. На кризисния щаб в Смолян помага 101-ви Алпийски батальон с целия наличен състав и техника. Над 120 доброволци от Смолян и от Българския червен кръст вече дни си проправят път до критичните точки и доставят на хората хляб и лекарства. 

Възстановено е движението на влаковете в участъка Септември – Велинград, което беше прекъснато в неделя след обилния снеговалеж и паднали дървета по железния път. Все още не се движат влакове в района на Велинград до Добринище, където продължават възстановителните дейности. Много села в областите Кърджали и Смолян остават откъснати от света, снабдяването със стоки от първа необходимост и обслужването на болни става със специализиран транспорт, казаха дежурните от служба "Пожарна безопасност и защита на населението".

Шести ден близо 80 селища в Смолянска област са без ток заради обилния сняг, който падна необичайно в началото на март. От всичките 10 общински центрове на областта единствено без ток е все още Баните.

Отменено е бедственото положение в Якоруда. Във всички населени места на общината електрозахранването е възстановено, пътищата са почистени и проходими. От днес са възобновени и учебните занятия в училищата. В област Благоевград няма бедстващи хора и населени места. Основните пътни артерии са почистени и където е необходимо обработени с луга и пясък. Остава ограничението за движение на тежкотоварни автомобили през прохода Юндола.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53