Путин се очаква да участва в тържествата за годишнината от присъединяването на Крим

Президентът Путин и кримски лидери подписват споразумението за присъединяване
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Русия отбелязва днес първата годишнина от присъединяването на Крим. В централните тържества в Москва се очаква да участва президентът Владимир Путин.

Крим винаги е бил част от Русия, каза точно преди една година руският президент, след като тържествено подписа указа за присъединяване на полуострова. По-късно Владимир Путин беше приветстван от десетки хиляди на митинг край стените на Кремъл:

След тежко, дълго и уморително плаване Крим и Севастопол се завръщат в родното пристанище, на родния бряг, в Русия
, каза държавният глава.

Днес на същото място в ранния следобед ще се състои митинг-концерт под мотото "Ние сме заедно". Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Владимир Путин не предвижда да участва в тържествата в Крим, но не изключи той да присъства на Червения площад.

Денят е обявен за почивен за жителите на Крим от местните власти. В Държавната дума вече е внесено предложение от догодина днешният ден да бъде официален празник за цялата Руска федерация.

Днес във всички големи градове на Крим се организират улични шествия и тържества, като военните в Севастопол ще маршируват без оръжие по крайбрежната улица.

По време на митинга в Москва, който ще се проведе на метри от моста, където беше убит Борис Немцов, полицията ще предприеме мерки за охрана на мястото, където беше застрелян опозиционният политик.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53