КЕВР: Възможно е поевтиняване на топлата вода

Комисията за енергийно и водно регулиране ще разгледа цените на природния газ от 1-ви април

| обновено на 21.03.15 в 19:34
Снимка: БГНЕС

Поевтиняване на топлата вода от април с между 6 и 13 на сто за различните топлофикации. Това предвижда докладът на Комисията за енергийно и водно регулиране. Намаление с близо 13% може да има във Варна. С 12 на сто ще са по-ниски цените в Пловдив, Разград и Враца. Софиянци ще плащат с 11% по-малко за топла вода, а във Велико Търново - с 9 на сто по-малко. Намалението за Плевен и Бургас се очаква да е с 6%. Решението предстои да бъде обсъдено и прието в края на месеца.

Това става възможно заради намаляването на цените на природния газ за второто тримесечие на годината, което се очаква да бъде най-малко с 13 на сто, каза председателят на регулатора Светла Тодорова:

В малка част ще остане към топлофикациите и в много по-голяма част отива към крайните потребители. За всяка една централа процентът остава различен, но може да стигне и до 10  процента.

Ако НЕК и Електроенергийният системен оператор не поискат промяна на цените си от юли, това би било облекчение за цялата система, каза още Светла Тодорова. Тя обаче изрази съмнения дали това ще стане:

Декларациите са едно нещо, а реалните заявления са друго нещо. Аз не знам как едно дружество може да каже - на мен тази цена ми е достатъчна, обаче направете друго в системата. И все пак дружеството предлага това, което смята, че е необходимо за неговата собствена работа. Не ми звучи много сериозно предложение на НЕК, с което се казва какво да се направи с други дружества. Ако те действително могат да работят при тези цени и при тези обстоятелства, които важаха и в досегашния период, това е чудесно. Просто би било голямо облекчение за системата.

От Комисията коментираха още, че не може да се говори за глоби на електроразпределителните дружества и енергийния системен оператор за действията по време на последните бедствия, тъй като по време на снеговалежите са работили при форсмажорни обстоятелства.

Комисията за енергийно и водно регулиране ще разгледа цените на природния газ от 1-ви април.

Предложението на "Булгаргаз", възприето от работната група на регулатора, е за намаление на цената на синьото гориво с над 13%, в сравнение със сега действащата цена.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53