Болните от туберкулоза у нас са били 1871 през миналата година

Критичен брой заболели има в шест области

| обновено на 24.03.15 в 15:56
Снимка: БГНЕС

През 2014-а година болните от туберкулоза в България са били 23-ма на 100 000 души. В шест области има критичен брой заболели от туберкулоза, отчетоха от Националната програма за борба с болестта.

Общият брой на болните от туберкулоза за миналата година е 1871. Около 10% от тях са деца. За страната ни това е позитивна статистика. Отчита се намаление на заболелите за 2014-а година с 3% в сравнение с 2013-а година. Равнището на заболяемостта в България обаче е с около 70% над средното за Европейския съюз.

Д-р Тонка Върлева, която е директор на програмата за борба с туберкулозата към Министерството на здравеопазването, представи статистиката:

През 2014-а година заболяемостта е достигнала 22,7 на 100 000 души. От 3 до 4-5% имаме в последните години намаление на заболяемостта от туберкулоза.

Област Враца е регионът с най-много болни от туберкулоза у нас - 44 на 100 000 души. Над 30 на 100 000 е коефициентът на заболелите и в областите Видин, Монтана, Кюстендил, Перник, Габрово и София област.

Противно на всеобщото схващане, хората, които се разболяват не са само от рисковите групи, които живеят в бедност. Това са и хора, подложени на силен стрес. Фактори могат да бъдат и повишената слънчева активност, както и силната гъстота на населението.

Висок остава обаче броят у нас на хора с т.нар. "резистентна туберкулоза", която не се повлиява от предписаните медикаменти. Често до резистентност се стига, когато пациентът не е спазвал предписаното лечение.

Заради спецификата на заболяването лечението е безплатно за всички, без значение дали са здравно осигурени, или не. Част от дейностите и лекарствата се заплащат от Глобалния фонд за СПИН, туберкулоза и малария.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53