LIC-33 купува за 1 евро 43% от БТК

Инвеститорите гарантират изплащането на 900 милиона евро дългове към банки

Мажоритарният дял от активите на БТК е придобит от групата LIC -33 само за едно евро. Става дума за 43-те процента, притежавани досега от банкера Цветан Василев. Това обяви Пиер Луврие, който заяви, че е единственият от шестимата съдружници, инвестирал досега средства. Групата се появи днес за първи път публично, след като обяви, че купува оператора "Виваком" и още 5 дружества. В нея участват още петима съдружници, които Луврие нарече "свои съмишленици и консултанти". Той подчерта, че те действат като самостоятелно дружество и няма споразумение за обратно изкупуване. Луврие подчерта, че единственият акционер в групата LCI - 33 е той.

Цената на закупуване е едно евро. Ние сме партньори, работим заедно, но нямаме съвместни бизнеси. Нашата цел е да платим 900 милиона евро, които са на българските данъкоплатци. После ще преструктурираме затруднените дружества. Механизмът на финансиране е простичък - ще направим анализ на дълга, нашите адвокати ще се срещнат със синдика на КТБ, ще установим точната сума и оттам нататък ще работим по законов път с международни банки и финансови институции.

Инвеститорите заявиха, че гарантират изплащането на 900 милиона евро дългове към банки, между които и КТБ. Групата LCI - 33 обяви, че иска за дълго да остане в България и да инвестира още в националното управление "Радио и телевизионни системи", във военния завод "Дунарит" и в First Digital, GARB и AvioNams, където ще станат собственици на 100% от активите.


От пресцентъра на правителството съобщиха, че кабинетът "наблюдава с подчертано внимание" всички големи сделки с активи, за които се предполага, че имат връзка с КТБ и Цветан Василев. Правителството призовава инвеститорите от групата LIC-33 да предоставят официална информация за произхода на парите, с които реализират придобиванията на дялове от юридически лица на територията на Република България. Едва след това държавните представители ще влязат в контакт с тях, пише още в съобщението.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53