Жителите на село Одринци са изплашени, защото язовирът край селото се изпуска неконтролируемо

Снимка: БГНЕС

Жители на добричкото село Одринци алармираха, че язовирът край селото се изпуска неконтролирано и без те да са предупредени.

Минути преди 18 ч. разтревожени жители на селото позвъниха в кореспондентския пункт на Българското национално радио с молба за помощ. Язовир "Одринци" се изпуска със скорост над 3 кубика в секунда и отново всичко е залято - ниви, градини, мазета. Превантивно, след евакуацията на селото преди два месеца, язовирът се изпуска постоянно, макар че две трети от обема му е свободен. След въпроси от наша страна в събота вечер се спря изпускането на водата.

Над 100 души, жители на село Одринци, изпратиха преди време подписка с молба за помощ до премиера Бойко Борисов. Той разпореди на областната администрация да направи проверка. Тя показа, че два пъти Добричката община е отказала преди време да изпусне язовира и така се е стигнало до януарското наводнение и евакуацията на две села. Сега е заведена преписка в Окръжна прокуратура с въпроса – кой е виновен за наводнението. Според дознателя, има над 60 м разлив и в съседни села. Основният проблем, според хората, е, че дерето на реката не е почистено. Отговорът на общината е, че има проект за почистване за 3 млн. лева, но няма пари.

Равносметката е, че има наводнени площи и пропаднала реколта. Дъждовете продължават, макар и по-слаби. Изпускането на язовира също, дори и когато няма нужда. Хората са чувствителни, остават в постоянна тревога и искат всекидневна информация и контрол на язовира.

Отговорникът за язовир "Одринци" в "Напоителни системи“ - Варна Пламен Спасов отрече информацията за неконтролираното изпускане и обясни:

Имаше  контролирано изпускане от основния изпускател, което е необходимо да се освободи ретензионен обем, тъй като предстои продължаване на корекцията, завършена по река Суха. Преди 10 минути преустановихме източването, защото този обем, който бяхме решили да достигне понижението, е 8 млн. и наближи и преди 10 минути се обадих на елтехника. Той отиде и спря.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53