Фестивалът на лалето в Кипър привлича стотици посетители

Разцъфналите лалета край с. Полеми

Стотици любители на цветята и на природата се събират днес на Фестивала на лалето в Кипър. Ежегодният празник чества едно от най-редките, най-ценните и красиви местни растения.

Домакин на Фестивала на лалето е село Полеми, което се намира на западното крайбрежие на острова. Неговото землище е единственото място в Кипър, където расте рядък сорт диво лале и през март – април поляни около селото разцъфтяват в червено. Цветето е един от най-красивите представители на флората на Южното Средиземноморие. Два други редки сорта диво лале се срещат също на много ограничени територии на полуостров Акамас.

Лалетата в Кипър са известни от векове. Техните нежни и изящни форми са използвани за украса в античните мозайки в Пафос, древната столица на острова.

Редките диви лалета в района на село Полеми обаче намаляват заради широкото използване на пестициди при отглеждането на селскостопанските култури в района, основно пшеница, алармира създадената Асоциация “Приятели на лалето”. В миналото лалетата са обхващали цялата долина, но сега територията им е свита до около 12 декара. С различни прояви доброволците от асоциацията събират финансиране в опитите си да опазят редкия вид цвете и да го разпространят на по-голяма площ.

Фестивалът днес включва богата програма с традиционна кипърска музика и танци. Гостите се наслаждават и на разходка из поляните с разцъфнали лалета.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53