Конгресът на БСП определя курса за местните избори

| обновено на 05.04.15 в 12:31
Снимка: БГНЕС

В НДК започна 48-ят конгрес на Българската социалистическа партия. Форумът бе открит с политически доклад на лидера на социалистите Михаил Миков за актуалната обстановка в страната и задачите на партията за предстоящите местни избори през есента.
 
Миков заяви, че икономическата и финансова криза, са наложили през последните години тежки последици за България, защото правителството не е направило нищо за тяхното преодоляване. За това днес, нуждата от левица, от силна държава, справедливост и равенство, все повече се налага, защото социалната държава не се е реализирала. Михаил Миков призова: 
Стига манипулации на общественото съзнание, подмяна на най-новата ни история. Стига сме превръщали здравето и живота в стока. Стига неграмотност и мизерия, проектирана демокрация, вместо политическо представителство, стига разделение, историческо, етническо, религиозно. Обществото е жадно за справедливост. "БСП-лява България" може да даде това на българските граждани. Време е за справедливост.

Конгресът трябва да приеме политическа декларация и резолюция на левите стандарти на БСП в местната власти, които ще се превърнат и в платформата за предстоящите избори. Михаил Миков увери, че БСП ще е отворена за коалиции и диалог само, ако другите леви партии харесат тяхната платформа. Спорните промени в устава са по-смекчени, включително и така наречената поправка "Анти Станишев". 

Сн: БГНЕСБСП е отворена за диалог за коалиции за местните избори, но стига това да става на основата на лявата политика в местната власт, подчерта Миков:
Прочетете нашата платформа за местните избори и ако ви харесва, да започваме разговорите. Всички извън "БСП-лява България" - ние сме отворени за диалог, стига това да става на базата на лявата политика в местната власт.

Според лидера на БСП, хората у нас имат нужда от силна левица, социална държава и справедливост, защото неадекватните русофобски позиции на правителството и президента са довели до разделение в обществото, а със санкциите срещу Русия са утежнили положението у нас. 

По отношение на политиката на БСП в местната  власт приоритетите са повече заетост и доходи, сигурен живот за хората и тяхното имущество, равен достъп до образование и здравеопазване, граждански контрол и социално отговорна местна власт. Конгресът ще гласува и промените в устава на БСП. 

Над 150 са акредитираните журналисти, а сред гостите има представители на синдикатите, работодателите, неправителствените организации и дипломатическия корпус.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53