Евродепутатът Костадинка Кунева се обяви срещу договора за Трансатлантическо партньорство между САЩ и ЕС

Снимка: БНТ

Българката Костадинка Кунева, която е депутат в Европейския парламент от гръцката  партия "СИРИЗА", подкрепи екологичните организации в България в кампанията им срещу споразумението за Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции между САЩ и Европейския съюз. Според еколозите, документът ще доведе до увреждане на околната среда и внос на ГМО-продукти.

Договорът за Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции между САЩ и Европейския съюз ще установи зона за свободна търговия, уеднаквяване на стандарти за качество на въздуха, храните, околната среда, лекарствата. Групата на "Зелените" и на левицата в Европейския парламент изразиха несъгласие срещу евентуалното подписване на споразумението. Коментира българката Костадинка Кунева, която е депутат в Европейския парламент от гръцката партия СИРИЗА:

"Вече правихме демонстрации на несъгласие с установените правила от Европейския парламент и Комисията. Това споразумение е много опасно за Европа, тъй като ще въведе едно друго законодателство, ще загубим нашите права като граждани на Европейския съюз и ще доведе до една огромна криза икономическа, а няма да помогне в нито една сфера. Задължително означава пряко вмешателство в живота на всеки един европейски гражданин това. Европа се поддава, защото има огромна група лобисти".

Екологичните организации отдавна започнаха кампания срещу споразумението между САЩ и Европейския съюз. Основните притеснения посочи Ивайло Попов от Сдружението за Земята:

"В много сфери Европа и България имаме по-високи регулации от тези, които има в Съединените американски щати и всъщност те са така, целта на определени корпорации, които искат да свалят тези стандарти, за да имаме по-лесно навлизане на технологии като ГМО, като шистов газ и така нататък".

Според Борислав Сандов от партия "Зелените", по-добър търговски обмен може да се постигне по друг начин без споразумението за Трансатлантическото пратньорство за търговия и инвестиции между САЩ и Европейския съюз.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53