На разпети петък най-важно е въздържанието - телесно и духовно

| обновено на 10.04.15 в 09:48
Снимка: Радио ВИДИН Архив

Православните християни отбелязват днес Разпети петък. Това е най-тъжният ден в християнството. На този ден синът Божи Исус Христос е осъден на кръстна смърт от римския управител на Юдея Пилат Понтийски, под натиска на еврейските първенци. 

Днес в храмовете се припомнят и съпреживяват Христовите страдания, смъртта му и погребението му. На специално място в средата на църквата се издига символичен гроб на Спасителя, а на престола се поставя Плащеницата - платът, с който е било завито мъртвото тяло на Христос след свалянето му от кръста.

Отец Божидар
от храма на Софийската духовна семинария "Свети Иван Рилски" припомня:

На Велики петък православната църква строго пости. Ние през целия ден нищо не ядем и не пием. Така ние страдаме заради смъртта на нашия Господ, но ние също така и преживяваме тази смърт, защото вярваме, имаме надеждата,  понеже Христос възкръсна, че и ние ще възкръснем. Затова на Разпети петък, на Велики петък ние преминаваме накрая на вечерното богослужение под плащеницата и така, влизайки в храма, преминаваме  от смъртта към Възкресението.

Българският Патриарх Неофит присъства на богослужебното последование в катедралния храм "Света Неделя",отслужено от Негово Преосвещенство Браницкия епископ Григорий, викарий на Софийския митрополит.  Многобройните миряни запалиха свещи за упокой. Присъстваха от бебета до много възрастни хора. В центъра на храма беше  изнесена Светата плащеница, а миряните се наредиха да минат под масата, върху която е сложена.

Вечерта във всички епархии ще се отслужва опело Христово. Негово светейшество, Българският Патриарх Неофит ще участва в опелото в митрополитската катедрала "Света неделя", чието начало е в 18.30 часа.

Още преди изгрева, стотици миряни изпълниха двора и храма "Въведение Богородично" в старинния квартал "Вароша" в Благоевград. Възрастни и деца с вълнение чакаха да бъде положена Плащеницата, за да минат под нея със своите най-съкровени желания и да съпреживеят страданията на Божия син. Богословът Евелина Стефанова подчертава, че най-важното на Разпети Петък е въздържанието, да се подготвим не само телесно, но и духовно за опелото на Исус Христос, което е довечера, да внимаваме какво говорим, какво мислим, да бъдем милосърдни и отдадени на Бога и на Църквата! За това разказва в кореспонденцията си Кети Тренчева, която можете да чуете в звуковия файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53