Ръководителят на "Газпром" обсъди в Атина възможностите за съвместни енергийни проекти

Снимка: БГНЕС
Ръководителят на "Газпром" Алексей Милер обсъди в Атина възможностите за съвместни енергийни проекти. Той се срещна с гръцкия енергиен министър Панайотис Лафазанис , а след това и с премиера Алексис Ципрас.

Министерството на енергетиката в Атина съобщи, че е постигнато споразумение за съставяне на двустранна работна група по проучване на условията и възможностите за реализация на проекта "Турски поток". Трансфер на руски газ през Гърция за Европа е възможно само по принципите на европейското законодателство, коментираха министри от правителството.

Днешната среща между шефа на "Газпром" и министър Лафазанис уточни очакваната по-ниска цена за доставките на руски газ за Гърция. Двете страни не съобщиха, дали тема на разговорите е и приватизацията на гръцката газова компания ДЕПА. "Газпром" не успя да приключи сделката миналата година поради несъгласие с някои условия, наложени от Европейската комисия. Процедурата по приватизация на гръцката газова компания стартира отново, като се очаква заявка за участие от Москва.

След Москва и Атина отрече тиражираната в медиите информация за предварително авансово плащане на 5 милиарда евро срещу бъдещи ползи от газовия проект.

Днес телевизионните емисии на гръцките медии отделиха специално внимание на утрешната среща в София на енергийните министри на Гърция, България и Румъния във връзка с изграждането на Вертикален газов коридор. Той ще свързва Комотини със Стара Загора с обем до 5 милиарда кубически метра природен газ на година.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53