БСП атакува в съда лимитите за болниците

Снимка: БГНЕС

БСП ще атакува пред Върховния административен съд (ВАС) решението на Надзорния съвет на Здравната каса за лимитите за болниците.

Депутатът от "БСП - лява България" д-р Емил Райнов обясни, че то е взето в нарушение на Закона за здравното осигуряване - с 4 на 3 гласа, а по закон решенията на надзора се вземат задължително с минимум 5 гласа:

Това е заседание, на което са взели решение за разпределянето на близо 1,5 милиарда бюджет. Това е нещо, което обсъждаме в момента - варианта да го внесеме във ВАС за обявяване това решение за нищожно и на тази основа от тук нататък всяка една болница, всеки един пациент, който през миналия месец на това основание не е получил съответно услуги или здравни медикаменти, е в състоянието да търси своите права в съда.

Това решение на БСП беше обявено след срещата на парламентарната група с министъра на здравеопазването Петър Москов.

БСП ще подкрепи част от предложенията на министъра за промени в Закона за здравното осигуряване като електронните търгове, Националната здравна карта и по-голямото участие на държавата в надзора на Здравната каса.

Няма да подкрепим разделянето на пакетите на основен и допълнителен, лимити на болници, листите на чакащи, допълни Мая Манолова.

Тя показа съобщение, което онкологичната болница в Благоевград вчера официално е залепила на входната си врата:

Във връзка с изчерпването на лимита на лечебното заведение за месец април 2015-а година спираме приема на пациенти по клинични пътеки и клинични процедури, както и изписването на лекарствени медикаменти и обезболяващи.


Това състояние на здравната система може да бъде характеризирано с една дума -  обреченост, коментира Манолова.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53