Съдия Румяна Ченалова остава на свобода под гаранция

| обновено на 23.04.15 в 15:25
Румяна Ченалова
Снимка: БГНЕС

Съдия Румяна Ченалова остава на свобода под гаранция от 8 хиляди лева. Апелативният съд отхвърли искането на прокуратурата за повторно задържане. По-рано днес Ченалова поиска от съда намаляване на размера на паричната гаранция или алтернативно да се отмени определението на Софийския градски съд и да остане без мярка за неотклонение. Миналата седмица тя напусна ареста под парична гаранция от 8 хиляди лева.

Защитата на Ченалова посочи пред апелативните магистрати, че размерът на гаранцията не е съобразен с имотното ѝ състояние. До Софийския апелативен съд делото стигна и след жалба от страна на съдийката, и след протест на прокуратурата. Държавното обвинение искаше постоянно задържане под стража.

Румяна Ченалова е обвинена в длъжностно и документно престъпление по търговско дело на енергийно дружество срещу държавата.

Съдът отказа изобщо да коментира обвинението за длъжностно престъпление заради некоректния начин, по който е било формулирано  в постановлението за нейното привличане като обвиняема. Магистратите приеха, че има данни тя да е подправила протокол от съдебно заседание, но не откри в това достатъчно основание за задържане под стража и не се съгласи с тезата на държавното обвинение, че на свобода Румяна Ченалова може да се укрие или да извърши друго престъпление. 

Апелативният съд разкритикува упоритостта, с която прокуратурата е разпитвала медицински лица от Стара Загора и София в опит да изведе доказателства за твърдението, че Румяна Ченалова се опитвала по всякакъв начин да осуети явяването си пред разследващите органи и обърна внимание, че в призовките за нейното явяване е имало дата, след датата 14 април, когато тя беше задържана. Имаше критика обаче и към защитата на Ченалова, че е дала много дати за евентуално резервно призоваване, така че предупреждението беше и към двете страни, че правят опит за злоупотреба с правосъдие. 

Самата Румяна Ченалова коментира лаконично, че се чувства жертва и смята, че срещу нея е дадена поръчка, поръчката идвала от изпълнителната власт. Тя заяви, че в думите на главния прокурор, че разследванията срещу нея няма да спрат дотук, вижда заплаха и основание да се притеснява.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53