Правителството отпуска 220 хиляди лева за "Перперикон"

Снимка: БГНЕС

Правителството отпуска 220 хиляди лева за археологическия комплекс "Перперикон". Новината съобщи премиерът Бойко Борисов, след като извървя стръмния път до скалния връх. Той нарече мястото уникално и посъветва всеки да го види, ако иска да знае българската история.

Отпуснатите пари са дълго чакани от археолозите. Сто и осемдесет хиляди лева са директно за проучванията на "Перперикон" това лято, а останалите - за поддръжка. Екскурзовод на премиера беше ръководителят на научната експедиция професор Николай Овчаров:

Това, което професорът е поискал, всичко вече му е преведено - на община Кърджали, на кмета - за да могат да работят през годината спокойно. За тази година финансирането му е уредено. Фактически, там, където са дърветата, да са приключили и последните разкопки и след това каквото е необходимо, пак, живот и здраве, ще бъде направено, каза премиерът.

Той се качи на "Перперикон" за първи път и така стана първият действащ министър-председател, посетил археологическия комплекс. След близо двучасова обиколка на скалния град Бойко Борисов го определи като "извънземно място":

За да си напиша сега във "Фейсбук", че който българин не е дошъл на "Перперикон", не познава историята, не знае каква перла има България. Хубаво е, че това, което професорът ми казва, е: инфраструктурата вече е добра, "Марица" ще доведе много хора. Толкова вече много туристи видяхме. Това е просто извънземно място.

На "Перперикон" днес липсваше министърът на културата Вежди Рашидов. Премиерът обясни отсъствието му със здравословни проблеми. Но го посъветва:

Вежди Рашидов работи перфектно. Една задача съм му дал само - щом има постановка "Език мой, враг мой", веднага да отива да я гледа. И да се учи от мене - мълчиш, работиш. От там нататък делата да говорят.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53