Изземането на имуществото на ТВ 7 се отлага с една седмица

| обновено на 29.04.15 в 21:00
Снимка: БГНЕС
Изземането на имуществото на ТВ 7 се отлага с една седмица. Това се казва в становище на синдиците Лазар Илиев и Росен Ангелчев. Те са дали указание на частния съдебен изпълнител да забави изпълнението на принудителната мярка заради големия медиен отзвук и за да се избегнат всякакви спекулации.

Надяваме се в този срок длъжникът на банката да предприеме необходимите действия, свързани с отдавна необслужвания от него кредит, и да уреди взаимоотношенията си с "Корпоративна търговска банка" АД - в несъстоятелност. След изтичането на едноседмичния срок ще продължим с всички позволени от закона действия да защитаваме имуществото и кредиторите на КТБ АД - в несъстоятелност, на които се дължат милиарди. На първо място сред тях е Фондът за гарантиране на влоговете, т.е. българският данъкоплатец, допълват синдиците.

По-рано днес полиция нахлу в сградата на ТВ7 и съдебен изпълнител започна да описва техниката и имуществото на телевизията. Засилено е полицейското присъствие. Журналисти от телевизията обградиха входа и направиха жива верига, за да не пуснат хамалите и помощник съдия-изпълнителят да се върнат обратно и да продължат с изнасянето на техниката.

Частният съдебен изпълнител Неделчо Митев е поискал съдействието на полицията, за да започне процедура по изземването на имуществото. Процедурата е по Закона за особените залози и е стартирана от синдиците на КТБ с цел да бъде иззета техниката на медията, която е заложена по кредит и изтеглена от банката. Дългът обаче не е бил обслужван и затова се пристъпва към изземването. 

Около 16.20 часа в сградата пристигна министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова, придружена от директора на СДВР. Тя потвърди, че медията е била уведомена от частен съдебен изпълнител за необходимостта да погаси задълженията си, и заяви, че всички са равни пред закона, включително и журналистите, и влезе в сградата, за да се запознае със ситуацията. Бъчварова отговори на обвиненията, че полицейското присъствие е прекалено засилена:

Ако има превишаване на права или прекомерни действия, за това ще има последици, уверявам ви. Съжалявам за цялото неудобство и за това, че не можете да си вършите работата. Много е, не знам как да кажа, драстично така да се пречи на работата на една медия, но първоначалното ни намерение е било да изпълним задълженията си по закон, да охраняваме.

Темата със случващото се в ТВ7 коментира в ефира на телевизията и премиерът Бойко Борисов:

Най-мразя подобни неща, да се струпва полиция по един подобен начин. По никакъв начин нито искам държавата, нито институциите да бъдат замесени в частен съдебен спор. Аз съм изпратил човек да се намеси във ваша полза и да се спази законът и ви призовавам вас и всички останали да спазвате закона. Ще изискам от министър Бъчварова да накаже, включително, ако трябва този, който е изпратил толкова полицаи, да бъде отстранен и от работа. Този панаир нито е в синхрон с моето управление, нито е в синхрон със стабилността, спокойствието, което целя в държавата. Аз знам, че когато някой нещо дължи, трябва да си го върне.


ТВ7 е имала 14-дневен срок, за да предаде доброволно заложената техника срещу кредит от Корпоративна търговска банка, съобщи председателят на Фонда за гарантиране на влоговете
Радослав Миленков. Задължението на телевизията е под 10 млн. евро, като ще бъде иззета единствено заложената техника, а не цялото имущество. 

Излязоха и първите политически коментари за случващото се. Поли Карастоянова, председател на медийната комисия в парламента, заяви:

Не е нормално. Ние сме правова държава, в която корпоративни, търговски и други спорове се решават в съда. Ваши колеги журналисти трябва да имат спокойствието да понесат истината за фактите, които касаят обществото. Подобни претенции от търговски в корпоративни спорове се решават по друг начин и с други средства. Медийната комисия по никакъв начин не е страна, но има известна етика и в този смисъл, когато работата на хора в медиите е по някакъв начин под натиск поставена, в някакъв смисъл те се чувстват застрашени, за нас това не е приемливо. Можем единствено да изразим позиция, че така не се решават спорове.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53