Кипър, Гърция и Египет засилват политическото и икономическото си сътрудничество

Снимка: Бранислава Бобанац

Кипър, Гърция и Египет засилват политическото и икономическото си сътрудничество, с което ще допринесат за укрепване на сигурността и стабилността в района на Източното Средиземноморие. Общата стратегия на трите страни бе договорена на проведената днес в Никозия среща на върха на президентите на Кипър и Египет Никос Анастасиадис и Абдел Фатах ас Сиси и премиера на Гърция Алексис Ципрас.

Лидерите на трите държави от Средиземноморския регион се обединиха за разширяване и задълбочаване на сътрудничеството си във всички области, с акцент върху енергетиката и природния газ, търговското корабоплаване, туризма и културата. Те обединяват усилията си и за борба срещу тероризма в региона, за постигане на неговата сигурност и стабилност. В приетата на срещата “Декларация от Никозия” бе посочено, че тристранното партньорство ще насърчава и развитието на отношенията между ЕС и арабския свят.

Обсъдено бе осъществяването на съвместни икономически проекти. Гърция и Кипър ще участват в амбициозния проект на президента Сиси за възстановяване на Египет. В областта на туризма и морската индустрия трите страни се договориха да разработват съвместни туристически пакети и круизи, както и да подобрят товарния и пътническия морски транспорт между тях. Ще продължат и консултациите за определяне на границите на изключителните икономически зони в региона. Откриването на важни въглеводородни ресурси в източната част на Средиземно море може да служи като катализатор за регионално сътрудничество и стабилност, бе заявено в приетата декларация.

Срещата на върха в Никозия призова още всички страни активно да се борят с тероризма и да засилят усилията си за справяне с екстремистките групировки в района на Източното Средиземноморие и Близкия изток, като противодействат на доставките за тях на пари и оръжие.

Нарастването на миграционните потоци в Средиземно море бе посочено като голямо предизвикателство за трите страни, което изисква мобилизация на всички усилия и сътрудничество със страните на произход и транзит.  




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53