51-годишна жена загина в рудник до село Джурково

| обновено на 30.04.15 в 20:44

Жена загина при взривни дейности в рудник "Дружба" край село Джурково. 51-годишната Даниела Раичкова се е пенсионирала като служител на мината преди 4 години, но продължила да работи там като специалист по замерванията. Пловдивската окръжна прокуратура започна разследване на трагичния инцидент.

Петима работници са подготвяли взривяванията в една от шахтите на рудника. Даниела Раичкова е трябвало да извърши заедно със свой колега-геолог замервания на количествата руда. На този етап не е установено защо районът не е бил обезопасен и защо двамата са се намирали в близост. Управителят на рудника Емил Падалов определи случилото се като трудова злополука. По думите му, никой не е видял кога жената се е върнала към мястото, където е бил заложен взривът, и едва след като са отшумели гърмежите, са я намерили мъртва.

Работата в рудника е спряна. Продължават разпитите на работниците. Извършват се огледи. На мястото са и представители на Инспекцията по труда. Образуваното незабавно разследване от Пловдивската окръжна прокуратура е за причиняване на смърт поради незнание и немарливо изпълнение на дейност, представляваща повишена опасност. Ще бъдат назначени и необходимите за изясняване на случая експертизи.

В Общинския съвет в Лъки е взето решение Общината да подпомогне финансово семейството на загиналата жена.

През януари 2011 г. в рудник "Джурково" намериха смъртта си двама миньори, а причина за фаталния инцидент беше взрив от остатъчни невзривени материали в работните отвори на забоя.

След поредния трагичен инцидент Министерството на енергетиката инициира съвместни проверки с Главната инспекция по труда на подземните рудници в страната.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53