Структурите на БСП в цялата страна честват 1 май

| обновено на 01.05.15 в 14:58
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Областните и общински структури на БСП честват официално Първи май в цялата страна. Всички инициативи са под мотото "Време за справедливост".
С многохилядно шествие и митинг в София членове и симпатизанти на БСП отблезаха Международния ден на труда.
Зад огромен червен транспарант, под националния флаг и партийните знамена на социалистите, хилядите поеха от площад "Народно събрание" и стигнаха до лятната сцена в Борисовата градина. Фолклорна програма, хора и песни бяха подготвили социалистите за честването на Първи май. Граждани се поздравяваха и честитиха Празника на труда.

Да са живи и здрави всички българи и дано да успеем да постигнем нещо хубаво. 

Свързвам Първи май с трудовия народ. Толкова се трудим, толкова неща се направиха, не трябваше така да стане. Не бива да се руши преди да се построи нещо ново.

Митингът на БСП беше с призива "Справедливост за България!". На сцената се качиха представителите на парламентарната група на БСП "Лява България", на коалиционните партньори, евродепутати, представители на софийската структура на БСП.
Социалисти и синдикалисти обърнаха внимание на  тежките икономически условия, ниските доходи, цената на труда, условията на труд,  които да далеч от изискванията на закона и дадоха пример със злополучните събития в Горни Лом и Иганово. В словото си лидерът на БСП Михаил Миков каза:

Всички имат право на достоен труд, на достойно заплащане, на безопасни условия на труд и на условия, в които работниците не попадат в ситуации като тези в Горни Лом и Иганово.

Инициативата на социалистите премина под мотото "Време за справедливост".


Снимка"Тъжен спомен за варненската икономика" е надсловът на манифестацията-протест, организиран от градското ръководство на БСП във Варна. Шествие с партийните знамена на БСП и националното знаме достигна до входа на Морската градина, където симпатизанти и членове на партията извиха хоро. Председателят на местната организация Борислав Гуцанов каза, че последното затворено предприятие във варненския регион е ТЕЦ-Варна, за съжаление. А във военния завод и варненската корабостроителница са работили над 5-10 000 души, сега те са сведени до минимума.
Деньо Денев, който е бил герой на социалистическия труд като монтажник в Девненските заводи, с носталгия си припомни пред митинга, че дори журналисти от Франция са идвали навремето, за да видят начина, по който се е работело. Един от безработните 35-годишен мъж каза, че въпреки висшето си образование и допълнителна квалификация, много трудно може да си намери работа. И с разочарование споделя многократните си опити да го направи.

С тържествен митинг-концерт посрещат 1 май и членовете и симпатизантите на левицата в  Бургас и Пловдив. В Сливен ще се състои тържествено събрание. В Кърджали ще отбележат датата с танцово надиграване между любителски фолклорни състави. Габровската организация на социалистите организира ретроспективна изложба на пешеходната улица в града, в която няколко набла ще припомнят на минувачите историята на 1 май, който се свързва с борбата за социални права. Шествие има и във Видин.

Първомайско шествие организира и в Русе социалистическата партия. Предвождана от духовия оркестър, колоната се отправи от площада пред Съдебната палата към Младежкия парк, където бе организиран поздравителен концерт.
С особено внимание бяха обградени героите на социалистическия труд - Кръстьо Шекеров, някога председател на АПК - Иваново, постигнал рекордни добиви на земеделска продукция и дългогодишният директор на машиностроителния завод "Георги Димитров" Иван Пейчев. Те споделиха пред "Хоризонт":

- Златен орден на труда, Червено знаме на труда, Народна свобода за участие в  политическата борба, Георги Димитров и Златна звезда на героя. Имам внук, който завършва стопанско управление. Работи от две години, давам му пари. Аз взимам максималната.

- Това е най великият празник на хората, защото труда е създал човека и хората цял живот са се борили за справедлив труд. Аз съм го изпитал много с нашият колектив "Георги Димитров", където бях дълги години директор. Жал ми е, че ситуацията днешната е такава, че не можем много да се похвалим на празника, но да се надяваме, че ще се оправят нещата. Вярваме в бъдещето.

Ден преди Деня на труда стана ясно, че в Русенска област има регистрирани 9181 безработни. 





БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53