Родители протестират заради инцидента с бебе в столична болница

| обновено на 03.05.15 в 16:43
Снимка: БГНЕС

Стотина майки, бащи и деца се събраха на протест пред столичната Съдебна палата, за да поискат строго наказание за акушерката Емилия Ковачева, която посегна на 4-дневната Никол:

- Госпожа Емилия Ковачева да получи максимално доживотна присъда за това тежко деяние, което е извършила, както и да й се отнемат медицинските права, които практикува, но да не й се отнемат само за три години, а да й се отнемат до живот;
-  Ние скоро станахме родители, жена ми се травмира и започна да си задава въпросите дали и на нашето дете не се е случило нещо подобно. Доживотен затвор, това е, най-тежкото, което е възможно. Наистина искам да видя ефективна, някаква присъда за един чисто криминален случай. Повечето от нас искат да имат второ дете и се притеснявам от това какво ще бъде отношението на акушерките, специално, към нашите бебета. Те са хората, на които ние разчитаме. Доверието между лекар и пациент е на прага да бъде тотално разрушено, а ние имаме нужда от тях.


На оградата на институцията протестиращите залепиха лозунги "Никога не знаеш колко скоро ще стане твърде късно", както и "Насилие над деца е равно на престъпление, а насилие над бебе е равно на опит за убийство".

Участниците в протеста носят на ръцете си розови или червени ленти в знак на съпричастност за бебето Никол. Те поискаха промени и от страна на Министерството на здравеопазването:

Провален протест във Велико Търново /Сн. Катя Чорова/Децата и майките да бъдат заедно веднага след раждането, да не бъде спиран естествения ход. Да бъдат заедно и майката да е тази, която да има пряката отговорност в контрола на детето, докато е в болница и единствено, когато има нужда, да се повика акушерка, която да й помага. Да има видеонаблюдение, което да бъде 24 часа онлайн, да е пряко свързано с родилките и когато детето не е в стаята с майка си тя да може да го наблюдава. "Софиямед" и ръководството на "Софиямед" да поемат отговорност също, защото Емилия Ковачева не е единствената виновна в този случай.

Във Велико Търново за протеста дойде само местният организатор Вероника Михайлова.Тя  бе разочарована, че не се е отзовала  нито една от майките, потвърдили участието си в лични разговори и в социалната мрежа.
Майки се събраха пред общината във Варна с искане родилките да имат пълен контрол над децата си в първите часове след раждането. Една от участничките в протеста Елена Стоянова обобщи позицията:
Не смятам, че акушерките трябва да се грижат за децата. Все пак това е естествено раждане, естествения ход на събитията е майката да се грижи за детето. Ако тя има нужда, ако има нужда да й се помогне, да й се покаже нещо нека се обърне към акушерките, но естественият ход на събитията е тя да се грижи за детето си.
Протест срещу жестокостта на акушерката Емилия Ковачева и в защита на бебето Никол организираха и в Русе. Събралите се около двайсетина майки с бебета вързаха на ръката си розово шалче, символ на възмущението им от станалото и увереността, че няма да допуснат акушерката да не бъде наказана. Протестиращите се обединиха в исканията си за доживотен затвор за Емилия Ковачева и повече внимание към родилките и новородените в българските болници.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53