Българската армия празнува с водосвет и тържествен парад

| обновено на 06.05.15 в 17:25


С военен парад беше честван Денят на храбростта и празник на Българската армия - 6 май. На столичния площад "Княз Александър Първи" дефилираха представителните военни части. Те бяха поздравени от президента и върховен главнокомандващ Росен Плевнелиев, който в словото си заклейми крайния национализъм и се обяви за модерен патриотизъм.

Българският патриарх Неофит произнесе приветствено слово:
Вековната християнска история ярко свидетелства за упованието на българското войнство в Бога, за вярата ни в Христа Спасителя, водил стотици и хиляди незнайни и знайни войни, отдаващи живота си за слабите и беззащитни свои братя. Нека в единомислие измолим от Бога мирни и благословени дни и години за нашия народ и държава. Нека това поръсване на бойните знамена бъде видим знак за Божията помощ и подкрепа към всички вас, които сте посветили живота си във войнското служение. 

Над 1000 души участваха в парада на площад "Княз Александър първи". Музикално-строеви умения показаха Гвардейският представителен духов оркестър, Фестивалният оркестър, Представителният военен духов оркестър на ВВС и Представителният военен духов оркестър на Сухопътните войски. Пред парадния вход на президентството се извърши и тържествената смяна на почетния гвардейски караул.

С тържествен ритуал на площад "Свети Кирил и Методий" във Варна представителни роти на военоморските сили отбелязаха Гергьовден. Проведе си и празнично шествие до паметника на Осми приморски полк в близост до сградата на Община Варна, където бяха поднесени венци и цветя. Представителните роти на военно морските сили бяха на площада, а парада прие Коста Андреев, началник на Военноморските сили, който каза, че 41 години е във военния ни флот и е горд с личния състав на военноморските сили, който въпреки всички финансови и други трудности, вярва в каузата България и се бори затова България да бъде наистина достойна на картата на Европа и на света. Нужното уважение получиха и ветераните.

Честването на 6 май  в Шумен започна с възпоменание за  двамата братя артилеристи и офицери от  Балканската война - полк. Димитър Бояров и полк. Иван Бояров. Те се завръщат в родния си град като герои от войните и свързват целия си живот по нататък с българската армия. Изобщо цялата фамилия Боярови е свързана с армията - един шуменски род, който незаслужено е забравен, но днес близо сто години по късно му отдаваме нужната почит и уважение, каза полковникът от резерва, военният историк Мичо Йорданов. След възпоменанието, празникът в Шумен продължи с тържествен ритуал, посветен на Деня на храбростта, със слово на началника на шуменския гарнизон, полковник Емил Симеонов и поднасяне на венци и цветя пред паметната плоча на спасителите на шуменските бойни знамена.

СнимкаНационалният военно-исторически музей организира Ден на отворените врати. 
Освен традиционните атракции, които ще предложат на посетителите си, от военно историческия музей представят една много специална изложба, разказва Деяна Костова, старши експерт в музея:
Това е изложба, посветена на българските военни художници от Първата световна война. Една от основните мисии на нашия музей е да учи точно децата и техните родители, че конфликтите трябва да бъдат решавани по мирен път, с преговори, за да може историята да не бъде повтаряна по този начин.

В Пловдив Музеят на авиацията също обяви ден на отворените врати. Посетителите могат да разгледат богатата външна експозиция от самолети и вертолети на бойната, транспортната, селскостопанската и спортната авиация. 
Във вътрешната експозиция може да бъде проследен по периоди разказът за издигането на българите в небето, за приноса им в авиацията и за участията им във войните. Представено е развитието на нашите ВВС през 21-ви век - участието им в учения на НАТО и действията им в защита на населението и природата при бедствия и аварии.  Посетителите могат да се запознаят и с приноса ни към астронавтиката с над 30 разработки на космическа апаратура и специалната храна за космонавти.                                                                                      
Ден на отворените врати е обявен и в Музея на бойната слава в Ямбол. Униформи, вещи, богат снимков материал, голям обем документи разкриват пред посетителите бойната история на Ямболския гарнизон. Посетителите могат да видят и подготовката на възстановката на боевете при Драва. Самата възстановка ще бъде направена в навечерието на Деня на Победата 9 май.

10 военнослужещи от хасковското формирование са наградени по повод Деня на храбростта. На централния площад "Свобода" в Хасково представителна рота демонстрира строеви хватки с оръжие. Празникът завърши с концерт.

60 военнослужещи от Хасково участват в мисията "Решителна сила" в Кандахар. До края на този месец рота от хасковското поделение ще получи сертификат за участие в състава на Хелброд, съобщи  командирът, полковник Николай Александров. Ротата е от състава на многонационална бойна група на ЕС под ръководството на Гърция. В Хелброд участват пет страни, България, Гърция, Кипър, Румъния и Украйна, след което до края на годината тя продължава подготовката си и от първи януари 2016-а влиза в бойно дежурство.

Празникът на българската армия беше честван и в Силистра. Тържествена церемония се проведе в Мемориала „Военно гробище на загиналите в Първата световна война”.

С панахида пред паметника-костница присъстващите почетоха паметта на 53 войници и офицери, чийто кости са погребани във войнишкото гробище. С гордост и национално достойнство се прекланяме пред стотиците бойни подвизи на българската армия, каза в словото си кметът на Силистра Юлиян Найденов. Нека сведем главите до ония, които воюваха за бъдещето. Нашето признание за тяхното мъжество е нашата клетва за родината.

Подполковник Ивайло Александров от областния военен отдел припомни славните победи на българската армия. Днес е денят на българската саможертва и денят на нашето достойнство. Днес свеждаме глави пред българските бойни знамена и пред подвига на всички, които с цената на живота си опазиха своята войнска чест и честта на България. Никой не е забравен и нищо не е забравено.

Паметникът беше отрупан с венци и цветя на признателност.


Автентични ордени и медали, датиращи от Освобождението до края на ХХ век, ще бъдат изложени до неделя в Славейковото училище в Търговище, съобщи директорът на Регионалния исторически музей в града Магдалена Жечева:

Тук могат да се видят както първият орден за храброст със своите офицерски официални високи степени, войнишките знаци, така и републиканската емисия, която е до 49-та година. Могат да се видят всички военни отличия, които са получавани по времето на монархията. Разбира се, за някои от хората са познати отличията, свързани с републиката, "Червено знаме на труда", "Орден на труда". Показани са и почетните звания - "Герой на социалистическия труд", "Герой на Народна република България".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Стара Загора отстраниха член на СИК поради несъвместимост

Общинската избирателна комисия в Стара Загора е освободила член на Секционна избирателна комисия в града заради несъвместимост.   В мъглижкото село Юлиево след сигнал от един от кандидатите за кметове  в джипа на съпругата на негов конкурент бяха открити избирателни списъци.  След подаден сигнал от една от политическите партии, че съпругата на кандидат..

публикувано на 29.10.23 в 17:20
Росица Матева

ЦИК ще провери всички кандидати дали отговарят на условията

ЦИК ще извърши проверка на всички регистрирани за участие в изборите за общински съветници и за кметове кандидати дали отговарят на изискванията. Това ще се случи до 10 часа на 28 ми септември, ден преди началото на предизборната кампания.  Говорителят на ЦИК Росица Матева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за..

публикувано на 26.09.23 в 15:48

Нина Суомалайнен: Властите в България да работят по-активно за отстраняване на купения вот

Властите трябва да работят по-активно за отстраняване на купения вот и да подобрят правната рамка за провеждане на предизборна кампания, заяви в интервю за БНР Нина Суомалайнен, ръководител на мисията от наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Според..

публикувано на 03.10.22 в 18:37

В 176 от 269 секции в Ловешка област ще се гласува машинно

В област Ловеч на предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и народни представители в 176 от общи сформираните 269 секции ще се гласува машинно. Това стана ясно на проведената днес работна среща, свикана от областния управител на Ловеч Светослав Славчев, с  участието на директора на ОДМВР – Ловеч Станислав Великов и председателя на..

публикувано на 11.10.21 в 21:53